Министарство одбране Републике Србије
 
11.03.2016.

Састанак министра одбране и амбасадора Немачке



Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се данас са амбасадором СР Немачке у Београду Акселом Дитманом. Ђорђевић и Дитман сагласили су се да је сарадња две земље у области одбране интензивна и квалитетна и да план билатералне војне сарадње за 2016. годину одражава обострани интерес са значајним квалитатним и квантитативним напретком када је реч о планираним активностима.

Тежишне области сарадње су припрема за упућивање и заједничко учешће у мултинационалним операцијама, школовање и обука, војна медицина и контрола наоружања.

Министар Ђорђевић и амбасадор Дитман истакли су задовољство степеном сарадње и развијеног поверења између припадника оружаних снага Немачке и Војске Србије у операцији Европске уније на Малију, где је наш трочлани медицински тим ангажован на позив ЕУ у децембру 2014. године.

Говорећи о мигрантској кризи, министар Ђорђевић нагласио је да Србија делује као одговоран члан међународне заједнице, преузима свој део терета и одговорности и спремна је да буде део свеобухватног заједничког европског решења тог проблема.

Амбасадор Дитман изразио је интересовање за ангажовање припадника Војске Србије у одбрани од поплава, због којих је јуче проглашена ванредна ситуација у Србији.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА