Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.03.2016.

Sastanak ministra odbrane i ambasadora Nemačke



Ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se danas sa ambasadorom SR Nemačke u Beogradu Akselom Ditmanom. Đorđević i Ditman saglasili su se da je saradnja dve zemlje u oblasti odbrane intenzivna i kvalitetna i da plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu odražava obostrani interes sa značajnim kvalitatnim i kvantitativnim napretkom kada je reč o planiranim aktivnostima.

Težišne oblasti saradnje su priprema za upućivanje i zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, školovanje i obuka, vojna medicina i kontrola naoružanja.

Ministar Đorđević i ambasador Ditman istakli su zadovoljstvo stepenom saradnje i razvijenog poverenja između pripadnika oružanih snaga Nemačke i Vojske Srbije u operaciji Evropske unije na Maliju, gde je naš tročlani medicinski tim angažovan na poziv EU u decembru 2014. godine.

Govoreći o migrantskoj krizi, ministar Đorđević naglasio je da Srbija deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice, preuzima svoj deo tereta i odgovornosti i spremna je da bude deo sveobuhvatnog zajedničkog evropskog rešenja tog problema.

Ambasador Ditman izrazio je interesovanje za angažovanje pripadnika Vojske Srbije u odbrani od poplava, zbog kojih je juče proglašena vanredna situacija u Srbiji.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA