Министарство одбране Републике Србије
 
02.03.2016.

Обележен Дан Војномедицинске академије



Обележен Дан Војномедицинске академијеСвечаном академијом у Дому Војске Србије данас је обележена 172. година постојања Војномедицинске академије. Toм скупу присуствовали су Томислав Николић, председник Републике Србије, министри у Влади Републике Србије, Ненад Нерић,државни секретар у Министарству одбране, генерал Љубиша Диковић, начелник Генералштаба Војске Србије, са члановима свог колегијума, представници верских заједница, садашњи и бивши припадници Војномедицинске академије.
 
Присутне је поздравио државни секретар Ненад Нерић којије подсетио на дуг пут развоја ВМА,„једне од најпризнатијих здравствених установа у Србији и региону”.  
Нерић је истакао да ВМА данас годишње хоспитализује око 35.000 пацијената, да се у њој обави око 25.000 хируршких интервенција, више од пола милиона  специјалистичких прегледа и око три милиона дијагностичких и лабораторијских процедура, уз континуирано увођење нових метода дијагностике и лечења.
 
– Све ово уВМА не би било могуће да запослени нису својим радом, залагањем, знањем и посвећеношћу допринели да ова болница данас буде оно што јесте. Они су ти који овим зидовима и ходницима дају сврху, душу и смисао и којима је  потребно одати признање – рекао је Нерић.
 
Обележен Дан Војномедицинске академијеДржавни секретар се осврнуо на прошлу годину, која није била лака, и истакао:

–У  условима ограничених финансијских средстава, појачаног ангажовања запослених, великог броја  осигураника, било је потребно доста мудрости, вештине и знања у планирању и извршавању свакодневних задатака у којима нисте имали право на  грешку, јер сте се борили за оно највредније  –за људски живот. Али, тешкоће и жртве имају за циљ да нас учине бољим, а успешни људи су они који су научили да решавају проблеме. Данас одговорно тврдим да сте ви и успешнији и бољи.
 
Говорећи о будућем раду, Нерић  је истакао да постоји  јасна визија развоја војног санитета и да ће, у складу са тим, Министарство одбране, у оквиру својих  могућности, пружити помоћ и подршку Војномедицинској академији.
 
Обележен Дан Војномедицинске академије– Стабилно финансирање, рационално и економично пословање, улагање у медицински кадар, размена знања, учење и примена нових метода, сарадња са домаћим и међународним здравственим установама  и опремање савременим средствима за рад, јесу наши заједнички приоритети. Водећи се изреком, ако желиш ићи брзо, иди сам, а ако желиш ићи далеко, иди са неким, уверен сам да све нас заједно чека један дуг и напоран, али успешан пут, нагласио је државни секретар Ненад Нерић.
 
О раду Војномедицинске академије говорио је и заменик начелника ВМА пуковник проф. др Драган Динчић. Он је подсетио да је прошлост одредила садашњост ВМА и исклесала неке њене специфичности  - одговоранипосвећен кадар поистовећен са установом, добру организацију рада и нераскидиву припадност систему одбране.
 
– Иако је знање скупо,до њега се може доћи истрајним радом и личном жртвом. За његово унапређење, неопходно је и стално материјално улагање у набавку савремене медицинске опреме и најефикаснијих терапијских средстава.  Без материјалне подршке,без очувања сопственог кадра, ни највећа знања, ни најузвишенија посвећеност болесном човеку, нису довољни да би се уклонила или сузила граница између болести и здравља”, истакао је заменик начелника ВМА.
 
На свечаном скупу у Дому Војске проглашене су најбоље организацијске јединице Обележен Дан Војномедицинске академијеВМА.  Плакету ВМА за најбољу организацијску јединицу у Сектору за лечење добила је Клиника за неурологију, а најбоља организацијска јединица ван Сектора за лечење јесте Сектор за фармацију. Државни секретар Ненад Нерић уручио је плакете ВМА пуковнику проф. др Ранку Раичевићу  и проф. др Мирјани Антуновић.
 
Медаљу „др Владана Ђорђевића”, која се осму годину заредом додељује најбољим хирурзима, ове године добили су генерал-мајор у пензији проф. др Владислав Степић и академик проф др  Радоје Чоловић.
 
Аутор године „Војносанитетског прегледа” је проф. др  Небојша Крунић са Медицинског факултета у Нишу, а за рецензента године проглашен је потуковник проф. др Слободан Обрадовић са Клинике за ургентну интерну мецицину ВМА.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА