Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.03.2016.

Obeležen Dan Vojnomedicinske akademije



Obeležen Dan Vojnomedicinske akademijeSvečanom akademijom u Domu Vojske Srbije danas je obeležena 172. godina postojanja Vojnomedicinske akademije. Tom skupu prisustvovali su Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije, ministri u Vladi Republike Srbije, Nenad Nerić,državni sekretar u Ministarstvu odbrane, general Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, sa članovima svog kolegijuma, predstavnici verskih zajednica, sadašnji i bivši pripadnici Vojnomedicinske akademije.
 
Prisutne je pozdravio državni sekretar Nenad Nerić kojije podsetio na dug put razvoja VMA,„jedne od najpriznatijih zdravstvenih ustanova u Srbiji i regionu”.  
Nerić je istakao da VMA danas godišnje hospitalizuje oko 35.000 pacijenata, da se u njoj obavi oko 25.000 hirurških intervencija, više od pola miliona  specijalističkih pregleda i oko tri miliona dijagnostičkih i laboratorijskih procedura, uz kontinuirano uvođenje novih metoda dijagnostike i lečenja.
 
– Sve ovo uVMA ne bi bilo moguće da zaposleni nisu svojim radom, zalaganjem, znanjem i posvećenošću doprineli da ova bolnica danas bude ono što jeste. Oni su ti koji ovim zidovima i hodnicima daju svrhu, dušu i smisao i kojima je  potrebno odati priznanje – rekao je Nerić.
 
Obeležen Dan Vojnomedicinske akademijeDržavni sekretar se osvrnuo na prošlu godinu, koja nije bila laka, i istakao:

–U  uslovima ograničenih finansijskih sredstava, pojačanog angažovanja zaposlenih, velikog broja  osiguranika, bilo je potrebno dosta mudrosti, veštine i znanja u planiranju i izvršavanju svakodnevnih zadataka u kojima niste imali pravo na  grešku, jer ste se borili za ono najvrednije  –za ljudski život. Ali, teškoće i žrtve imaju za cilj da nas učine boljim, a uspešni ljudi su oni koji su naučili da rešavaju probleme. Danas odgovorno tvrdim da ste vi i uspešniji i bolji.
 
Govoreći o budućem radu, Nerić  je istakao da postoji  jasna vizija razvoja vojnog saniteta i da će, u skladu sa tim, Ministarstvo odbrane, u okviru svojih  mogućnosti, pružiti pomoć i podršku Vojnomedicinskoj akademiji.
 
Obeležen Dan Vojnomedicinske akademije– Stabilno finansiranje, racionalno i ekonomično poslovanje, ulaganje u medicinski kadar, razmena znanja, učenje i primena novih metoda, saradnja sa domaćim i međunarodnim zdravstvenim ustanovama  i opremanje savremenim sredstvima za rad, jesu naši zajednički prioriteti. Vodeći se izrekom, ako želiš ići brzo, idi sam, a ako želiš ići daleko, idi sa nekim, uveren sam da sve nas zajedno čeka jedan dug i naporan, ali uspešan put, naglasio je državni sekretar Nenad Nerić.
 
O radu Vojnomedicinske akademije govorio je i zamenik načelnika VMA pukovnik prof. dr Dragan Dinčić. On je podsetio da je prošlost odredila sadašnjost VMA i isklesala neke njene specifičnosti  - odgovoraniposvećen kadar poistovećen sa ustanovom, dobru organizaciju rada i neraskidivu pripadnost sistemu odbrane.
 
– Iako je znanje skupo,do njega se može doći istrajnim radom i ličnom žrtvom. Za njegovo unapređenje, neophodno je i stalno materijalno ulaganje u nabavku savremene medicinske opreme i najefikasnijih terapijskih sredstava.  Bez materijalne podrške,bez očuvanja sopstvenog kadra, ni najveća znanja, ni najuzvišenija posvećenost bolesnom čoveku, nisu dovoljni da bi se uklonila ili suzila granica između bolesti i zdravlja”, istakao je zamenik načelnika VMA.
 
Na svečanom skupu u Domu Vojske proglašene su najbolje organizacijske jedinice Obeležen Dan Vojnomedicinske akademijeVMA.  Plaketu VMA za najbolju organizacijsku jedinicu u Sektoru za lečenje dobila je Klinika za neurologiju, a najbolja organizacijska jedinica van Sektora za lečenje jeste Sektor za farmaciju. Državni sekretar Nenad Nerić uručio je plakete VMA pukovniku prof. dr Ranku Raičeviću  i prof. dr Mirjani Antunović.
 
Medalju „dr Vladana Đorđevića”, koja se osmu godinu zaredom dodeljuje najboljim hirurzima, ove godine dobili su general-major u penziji prof. dr Vladislav Stepić i akademik prof dr  Radoje Čolović.
 
Autor godine „Vojnosanitetskog pregleda” je prof. dr  Nebojša Krunić sa Medicinskog fakulteta u Nišu, a za recenzenta godine proglašen je potukovnik prof. dr Slobodan Obradović sa Klinike za urgentnu internu mecicinu VMA.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA