Министарство одбране Републике Србије
 
21.08.2014.

Посета српским мировњацима на Кипру и у Либану



Министар одбране Братислав Гашић посетиће припаднике Војске Србије који су ангажовани у мултинационалним операцијама Уједињених нација на Кипру (~UNFICYP~) и у Либану (~UNIFIL~), од 22. до 24. августа.

Током посете Кипру, министар Гашић састаће се са министром одбране Кипра Христифоросом Фокаидесом, специјалним изаслаником Генералног секретара УН за Кипар и шефом мисије ~UNFICYP~ Лизом Бутенхајм и командантом снага ~UNFICYP~ генерал-мајором Кристен Лунд. Гашић ће на Кипру обићи припаднике Војске Србије у бази "Стефан Немања".

Министар Гашић, током посете Либану, састаће се са шефом мисије и командантом снага ~UNIFIL~ генерал-мајором Лучианом Портоланом, командантом сектора исток ~UNIFIL~ бригадним генералом Андресом Хуидобром Чапом и разговараће са припадницима Војске Србије ангажованим у овој мисији.

У мултинационалној операцији УН на Кипру ~UNFICYP~ тренутно је ангажовано 46 припадника Војске Србије, од којих је 37 припадника пешадијског вода.

У операцији ~UNIFIL~ у Либану ангажовано је 143 припадника. У овој мултинационалној операцији Војска Србије учествује са једном пешадијском четом што је највеће ангажовање у мултинационалним операцијама.