Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.08.2014.

Poseta srpskim mirovnjacima na Kipru i u Libanu



Ministar odbrane Bratislav Gašić posetiće pripadnike Vojske Srbije koji su angažovani u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija na Kipru (~UNFICYP~) i u Libanu (~UNIFIL~), od 22. do 24. avgusta.

Tokom posete Kipru, ministar Gašić sastaće se sa ministrom odbrane Kipra Hristiforosom Fokaidesom, specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara UN za Kipar i šefom misije ~UNFICYP~ Lizom Butenhajm i komandantom snaga ~UNFICYP~ general-majorom Kristen Lund. Gašić će na Kipru obići pripadnike Vojske Srbije u bazi "Stefan Nemanja".

Ministar Gašić, tokom posete Libanu, sastaće se sa šefom misije i komandantom snaga ~UNIFIL~ general-majorom Lučianom Portolanom, komandantom sektora istok ~UNIFIL~ brigadnim generalom Andresom Huidobrom Čapom i razgovaraće sa pripadnicima Vojske Srbije angažovanim u ovoj misiji.

U multinacionalnoj operaciji UN na Kipru ~UNFICYP~ trenutno je angažovano 46 pripadnika Vojske Srbije, od kojih je 37 pripadnika pešadijskog voda.

U operaciji ~UNIFIL~ u Libanu angažovano je 143 pripadnika. U ovoj multinacionalnoj operaciji Vojska Srbije učestvuje sa jednom pešadijskom četom što je najveće angažovanje u multinacionalnim operacijama.