Министарство одбране Републике Србије
 
28.04.2014.

Обележена 210. годишњица боја на Чокешини



Код споменика јунацима боја на Чокешини, у оквиру истоименог манастира, данас је полагањем венца и одавањем почасти обележена 210. годишњице битке из Првог српског устанка.

Венце су положили изасланик председника Републике Србије, представници Владе и Војске Србије, председник Скупштине града Лознице Јован Тодоровић, као и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Председник Скупштине града Лознице Јован Тодоровић рекао је да су на овом месту животе за слободу земље положила 303 храбра јунака и борца.

"На жалост, Лозница је подручје на којем нису живели само вредни, радни и умни људи, него и ратници ношени историјском потребом и жељом српског народа за слободом. Многи од њих су положили животе за слободу у којој данас ужувамо", рекао је Тодоровић.

Напомињујући да следи обележавање 100 година од почетка Првог светског рата, Тодоровић је подсетио да је "историја опет била немилосрдна према нама јер смо имали две величанствене битке - Церску битку и прву победу српске војске над аустроугарским окупатором и тзв. Небеску битку над Косовом, која се и данас изучава на свим војним академијама".

Истичући да ми никада нећемо заборавити своју историју, он је нагласио да ће се увек са пијететом и уважавањем одавати пошта онима који су имали храбрости и спремности да се жртвују и дају своје животе за слободу.

После церемоније полагања венаца и одавања почасти одржан је пригодан уметнички програм.

Бој на Чокешини вођен је 28. априла 1804. године између српске војске коју су предводила браћа Недићи (Дамјан и Глигорије) из Осечине и турске војске под командом Ножин-аге, код манастира Чокешина недалеко од Лознице, у којем је учествовало и погинуло свих 303 устаника.

Списак имена свих погинулих устаника који је саставио свештеник Василије Поповић , изложен је и у сталној поставци Војног музеја на Калемегдану у Београду.

Над костима српских јунака које су пренете у порту манастира Чокешина подигнут је споменик.

Танјуг