Министарство одбране Републике Србије
 
22.02.2012.

Едукација чланова аналитичких група за примену Националног акционог плана



У Дому Гарде на Топчидеру данас је почео тродневни семинар за едукацију чланова аналитичких група у Републици Србији за примену Националног акционог плана. Поред припадника Министарства одбране присуствују и представници Министарства унутрашњих послова, Безбедносно - информативне агенције, Царине и чланице агенције УН за родну равноправност и оснаживање (УН Жене).

Начелник Управе за стратегијско планирање генерал-мајор Божидар Форца у уводном обраћању захвалио је колегиницама и колегама који су учествовали у изради Националног акционог плана, али и представницима организација које су помагале у пројекту.

- Надам се да ћемо на овом тродневном скупу разменити искуства која ће свима бити од користи, рекао је генерал Форца, подсећајући да имамо ресурсе али су нам потребни капацитети, пре свега, едукација.

Руководилац аналитичке групе у Сектору за политику одбране Биљана Стојковић објаснила је да аналитичка група има кључну улогу у примени Националног акционог плана јер она прати, мери и унапређује његово спровођење. Она је такође истакла да је у Министарству обдране одлучено да се мерење напретка у остваривању овог документа обавља два пута годишње и да се подаци прослеђују колегијуму министра одбране.

Представница агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена Зорица Скакун истакла је да семинар има задатак да помогне учесницима да израде своје годишње планове.

- Родна равноправност не сме бити само формална равноправност која се налази на папиру, већ мора постојати и у стварности. То је равноправност једнаких шанси и за жене и за мушкарце - рекла је представница УН која je посебно похвалила политичку вољу да примена овог документа успе у Србији.

Резолуција 1325 Савета безбедности Уједињених нација – Жене, мир и безбедност једногласно је усвојена 31. октобра 2000. године, наглашавајући последице крвавих конфликата на жене и девојке и важност улоге жена у изградњи мира и постконфликтном опоравку земље.

Одлуком Владе Републике Србије, од 24. јуна 2010. године, образована је мултисекторска Радна група за израду Националног акционог плана Републике Србије за примену те резолуције, са циљем да успостави стандарде и механизме за заштиту жена и девојака током и након сукоба, али и да им обезбеди равноправност учешћа, напредовања и одлучивања у сектору безбедности.