Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.02.2012.

Edukacija članova analitičkih grupa za primenu Nacionalnog akcionog plana



U Domu Garde na Topčideru danas je počeo trodnevni seminar za edukaciju članova analitičkih grupa u Republici Srbiji za primenu Nacionalnog akcionog plana. Pored pripadnika Ministarstva odbrane prisustvuju i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno - informativne agencije, Carine i članice agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje (UN Žene).

Načelnik Uprave za strategijsko planiranje general-major Božidar Forca u uvodnom obraćanju zahvalio je koleginicama i kolegama koji su učestvovali u izradi Nacionalnog akcionog plana, ali i predstavnicima organizacija koje su pomagale u projektu.

- Nadam se da ćemo na ovom trodnevnom skupu razmeniti iskustva koja će svima biti od koristi, rekao je general Forca, podsećajući da imamo resurse ali su nam potrebni kapaciteti, pre svega, edukacija.

Rukovodilac analitičke grupe u Sektoru za politiku odbrane Biljana Stojković objasnila je da analitička grupa ima ključnu ulogu u primeni Nacionalnog akcionog plana jer ona prati, meri i unapređuje njegovo sprovođenje. Ona je takođe istakla da je u Ministarstvu obdrane odlučeno da se merenje napretka u ostvarivanju ovog dokumenta obavlja dva puta godišnje i da se podaci prosleđuju kolegijumu ministra odbrane.

Predstavnica agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena Zorica Skakun istakla je da seminar ima zadatak da pomogne učesnicima da izrade svoje godišnje planove.

- Rodna ravnopravnost ne sme biti samo formalna ravnopravnost koja se nalazi na papiru, već mora postojati i u stvarnosti. To je ravnopravnost jednakih šansi i za žene i za muškarce - rekla je predstavnica UN koja je posebno pohvalila političku volju da primena ovog dokumenta uspe u Srbiji.

Rezolucija 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost jednoglasno je usvojena 31. oktobra 2000. godine, naglašavajući posledice krvavih konflikata na žene i devojke i važnost uloge žena u izgradnji mira i postkonfliktnom oporavku zemlje.

Odlukom Vlade Republike Srbije, od 24. juna 2010. godine, obrazovana je multisektorska Radna grupa za izradu Nacionalnog akcionog plana Republike Srbije za primenu te rezolucije, sa ciljem da uspostavi standarde i mehanizme za zaštitu žena i devojaka tokom i nakon sukoba, ali i da im obezbedi ravnopravnost učešća, napredovanja i odlučivanja u sektoru bezbednosti.