Министарство одбране Републике Србије
 
21.02.2012.

Министар Шутановац у посети Чешкој



Министар одбране Драган Шутановац састао се данас, на почетку једнодневне радне посете Чешкој Републици, са министром одбране те земље Александром Вондром. Том приликом, министри Шутановац и Вондра разговарали су о сарадњи две земље у области одбране, као и размени искустава у спровођењу реформи у систему одбране.

Војска Србије добила је данас у Прагу и званичан позив да се придружи борбеној групи Вишеградске групе (В4), која ће стартовати 2016. године у систему одбране Европске уније и покривати регион Источне Европе, Блиског истока, Северене Африке и Кавказа.

Министар Шутановац оценио је у изјави Танјугу, након сусрета са министром одбране Чешке Републике Александром Вондром на којем је и упућен званичан позив Војсци Србије, да се ради о доброј иницијативи, а да ће у наредном периоду бити донета одлука о евентуалном учешћу Србије.

Према његовим речима, ради се о земљама које су све више или мање биле у источном блоку и које имају пуно разумевања за Србију.

"Те земље су данас развијеније него Србија, међутим све имају изезетно велико поштовање према Војсци Србије. Ипак, није то једина група која се нуди и која би желела да сарађује са Војском Србије, а ми ћемо у наредном периоду о томе и одлучити", рекао је Шутановац Танјугу.

Реч је о борбеној групи која окупља чланице В4 - Мађарску, Словачку Чешку и Пољску - и која је још приликом доношења одлуке о формирању 12. маја 2011. године изразила посебно интересовање за сарадњу са војскама Србије и Украјине.

Борбеном групом В4 командоваће пољски генерал, бројаће 2.500 до 3.000 припадника, а војске трећих земаља биће део контигента једне од чланица В4.

Током данашње посете делегације Војске Србије и министра одбране Драгана Шутановца Прагу договорен је и низ других пројеката сарадње две земље, између осталог, у оквиру мировних мисија у којима Чешка широм света има више од 800 својих припадника, као и у области војне индустрије кроз заједничке наступе на трећим тржиштима.

"Бивша Чехословачка и Југославија су биле међу највећим произвођачима из области одбрамбене индустрије у Европи. Данас ту традицију баштине Чешка и Србија и разговорали смо о могућностима производње, како за српску и чешку војску, тако и за тржишта где ми или Чешка нисмо присутни", навео је министар Шутановац.

Војске Србије и Чешке склопиле су такође и Споразум о сарадњи у области хемијске, биолошке, радиолошке и атомске одбране (АБХО).

Споразум, који су потписали генерали Горан Радовановић и Бохуслав Дворжак, предвиђа размену инфомација и производа, реализовање заједничких истраживачких и развојних пројеката, размену стручњака, учешће у војним вежбама...

Разговарали смо о сарадњи у области АБХО одбране, између нашег центра у Крушевцу и центра у Либерецу, који је центар у тој области за цео НАТО, што значи да су на изузетно високом нивоу обучености и образовања, рекао је Шутановац.

Он је оценио да је на данашњем састанку потврђена дуготрајна и чврста сарадња војски две земље.

"Колико је дубок и дуготрајан однос чешке и српске војске најбоље говори чињеница да је пре 163 године оснивач војне Акадамије Кнежевине Србије био управо чешки официр Фрањо Зах. Данас смо на састанцима потврдили управо та времена када смо имали изузетно чврсту и добру сарадњу и верујем да ће споразуми које смо потписали бити основа за још бољу сарадњу", рекао је Шутановац.

Он је подсетио да је Србија формирала Универзитет одбране управо на искуствима Чешке, која је, како је навео, једна од ретких земаља која има и Универзитет одбране и Војномедицински факултет као данас Србија.

Министар Шутановац је истакао и подршку Чешке евроинтеграцијама Србије додавши да је на данашњем састанку министар одбране те земље потвдио да, када је Чешка у питању, пред Србијом нема никаквих услова за добијање статуса кандидата у марту.

"Председник Чешке Републике, министар спољних послова и данас министар одбране су нам потврдили да Србија нема никакав услов за добијање статуса кандидата по питању саме Чешке", рекао је Шутановац Танјугу.

Он је оценио да је управо то један од важних резултата недавне посете председника Србије Бориса Тадића Чешкој, као и његових данашњих разговора у Прагу.

Министар одбране Чешке Александар Вондра истакао је након разговора са Шутановцем да су Чешка и Србија одувек биле наклоњене једна другој и да ће тако остати и у будућности.

Он је навео да је планирано да се сарадња система одбране две земље развија у областима образовања, АБХО одбране, и у сфери логистике.

"Веома ценимо напредак који је Србија начинила у реформи система одбране и професионализацији војске", рекао је Вондра.

Чешки министар одбране рекао је да нема разлога да се додељивање статуса кандидата Србији условљава Косовом или било којим другим питањем, јер је позитивно мишљење Европске комисије изнето још крајем прошле године било сасвим довољно да Србија добије подршку Чешке за наставак европских интеграција.

Вондра је након састанка са министром одбране Драганом Шутановцем у Прагу потврдио безусловну подршку Чешке Србији и похвалио реформе које је Београд спровео, посебно у реформи система одбране земље.

"Подржавамо Србију сада, подржаваћемо је следеће недеље, као и у марту", рекао је Вондра.

Он је на питање Танјуга да ли је Србија испунила све услове за добијање статуса кандидата, навео да је Србија услове испунила још крајем прошле године, што је потврђено у мишљењу Европске комисије.

На крају посете Чешкој министар Шутановац састао се са првим потпредседником владе и министром спољних послова те земље Карелом Шверценбергом.

Министар Шварценберг изјавио је да та земља ради све да мобилише све "пријатеље Србије" до одлуке Европског савета о додељивању статуса кандидат и изразио наду да ће у Бриселу бити постигнут договор у дијалогу Београда и Приштине.

Шварценберг је у изјави Танјугу након састанка са министром обране Србије Драганом Шутановцем навео да се "веома нада да ће договор бити постигнут".

Чешки министар није могао да каже да ли Србија може да се нада статусу уколико договор о регионалном представљању Косова буде постигнут.

"Не бих желео да кажем више, али веома се надам да ће договор бити постигнут", нагласио је Шварценберг.

Он такође верује да Немачка више није препрека евророинтеграцијама Србије.

"Мислим да Немачка можда није највећа препрека на путу Србије ка Европској унији у овом тренутку. Контактирали смо са Немцима, као и са свим европским државама", рекао је Шварценберг.

Он је навео да се управо вратио из посета Риму и Мадриду и да је у обе престонице добио потврду подршке Србији.

"Трудимо се и дајемо све од себе да моблишемо све пријатеље Србије", подвукао је шеф чешке дипломатије.


Танјуг
photoФОТОГАЛЕРИЈА