Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.02.2012.

Ministar Šutanovac u poseti Češkoj



Ministar odbrane Dragan Šutanovac sastao se danas, na početku jednodnevne radne posete Češkoj Republici, sa ministrom odbrane te zemlje Aleksandrom Vondrom. Tom prilikom, ministri Šutanovac i Vondra razgovarali su o saradnji dve zemlje u oblasti odbrane, kao i razmeni iskustava u sprovođenju reformi u sistemu odbrane.

Vojska Srbije dobila je danas u Pragu i zvaničan poziv da se pridruži borbenoj grupi Višegradske grupe (V4), koja će startovati 2016. godine u sistemu odbrane Evropske unije i pokrivati region Istočne Evrope, Bliskog istoka, Severene Afrike i Kavkaza.

Ministar Šutanovac ocenio je u izjavi Tanjugu, nakon susreta sa ministrom odbrane Češke Republike Aleksandrom Vondrom na kojem je i upućen zvaničan poziv Vojsci Srbije, da se radi o dobroj inicijativi, a da će u narednom periodu biti doneta odluka o eventualnom učešću Srbije.

Prema njegovim rečima, radi se o zemljama koje su sve više ili manje bile u istočnom bloku i koje imaju puno razumevanja za Srbiju.

"Te zemlje su danas razvijenije nego Srbija, međutim sve imaju izezetno veliko poštovanje prema Vojsci Srbije. Ipak, nije to jedina grupa koja se nudi i koja bi želela da sarađuje sa Vojskom Srbije, a mi ćemo u narednom periodu o tome i odlučiti", rekao je Šutanovac Tanjugu.

Reč je o borbenoj grupi koja okuplja članice V4 - Mađarsku, Slovačku Češku i Poljsku - i koja je još prilikom donošenja odluke o formiranju 12. maja 2011. godine izrazila posebno interesovanje za saradnju sa vojskama Srbije i Ukrajine.

Borbenom grupom V4 komandovaće poljski general, brojaće 2.500 do 3.000 pripadnika, a vojske trećih zemalja biće deo kontigenta jedne od članica V4.

Tokom današnje posete delegacije Vojske Srbije i ministra odbrane Dragana Šutanovca Pragu dogovoren je i niz drugih projekata saradnje dve zemlje, između ostalog, u okviru mirovnih misija u kojima Češka širom sveta ima više od 800 svojih pripadnika, kao i u oblasti vojne industrije kroz zajedničke nastupe na trećim tržištima.

"Bivša Čehoslovačka i Jugoslavija su bile među najvećim proizvođačima iz oblasti odbrambene industrije u Evropi. Danas tu tradiciju baštine Češka i Srbija i razgovorali smo o mogućnostima proizvodnje, kako za srpsku i češku vojsku, tako i za tržišta gde mi ili Češka nismo prisutni", naveo je ministar Šutanovac.

Vojske Srbije i Češke sklopile su takođe i Sporazum o saradnji u oblasti hemijske, biološke, radiološke i atomske odbrane (ABHO).

Sporazum, koji su potpisali generali Goran Radovanović i Bohuslav Dvoržak, predviđa razmenu infomacija i proizvoda, realizovanje zajedničkih istraživačkih i razvojnih projekata, razmenu stručnjaka, učešće u vojnim vežbama...

Razgovarali smo o saradnji u oblasti ABHO odbrane, između našeg centra u Kruševcu i centra u Liberecu, koji je centar u toj oblasti za ceo NATO, što znači da su na izuzetno visokom nivou obučenosti i obrazovanja, rekao je Šutanovac.

On je ocenio da je na današnjem sastanku potvrđena dugotrajna i čvrsta saradnja vojski dve zemlje.

"Koliko je dubok i dugotrajan odnos češke i srpske vojske najbolje govori činjenica da je pre 163 godine osnivač vojne Akadamije Kneževine Srbije bio upravo češki oficir Franjo Zah. Danas smo na sastancima potvrdili upravo ta vremena kada smo imali izuzetno čvrstu i dobru saradnju i verujem da će sporazumi koje smo potpisali biti osnova za još bolju saradnju", rekao je Šutanovac.

On je podsetio da je Srbija formirala Univerzitet odbrane upravo na iskustvima Češke, koja je, kako je naveo, jedna od retkih zemalja koja ima i Univerzitet odbrane i Vojnomedicinski fakultet kao danas Srbija.

Ministar Šutanovac je istakao i podršku Češke evrointegracijama Srbije dodavši da je na današnjem sastanku ministar odbrane te zemlje potvdio da, kada je Češka u pitanju, pred Srbijom nema nikakvih uslova za dobijanje statusa kandidata u martu.

"Predsednik Češke Republike, ministar spoljnih poslova i danas ministar odbrane su nam potvrdili da Srbija nema nikakav uslov za dobijanje statusa kandidata po pitanju same Češke", rekao je Šutanovac Tanjugu.

On je ocenio da je upravo to jedan od važnih rezultata nedavne posete predsednika Srbije Borisa Tadića Češkoj, kao i njegovih današnjih razgovora u Pragu.

Ministar odbrane Češke Aleksandar Vondra istakao je nakon razgovora sa Šutanovcem da su Češka i Srbija oduvek bile naklonjene jedna drugoj i da će tako ostati i u budućnosti.

On je naveo da je planirano da se saradnja sistema odbrane dve zemlje razvija u oblastima obrazovanja, ABHO odbrane, i u sferi logistike.

"Veoma cenimo napredak koji je Srbija načinila u reformi sistema odbrane i profesionalizaciji vojske", rekao je Vondra.

Češki ministar odbrane rekao je da nema razloga da se dodeljivanje statusa kandidata Srbiji uslovljava Kosovom ili bilo kojim drugim pitanjem, jer je pozitivno mišljenje Evropske komisije izneto još krajem prošle godine bilo sasvim dovoljno da Srbija dobije podršku Češke za nastavak evropskih integracija.

Vondra je nakon sastanka sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem u Pragu potvrdio bezuslovnu podršku Češke Srbiji i pohvalio reforme koje je Beograd sproveo, posebno u reformi sistema odbrane zemlje.

"Podržavamo Srbiju sada, podržavaćemo je sledeće nedelje, kao i u martu", rekao je Vondra.

On je na pitanje Tanjuga da li je Srbija ispunila sve uslove za dobijanje statusa kandidata, naveo da je Srbija uslove ispunila još krajem prošle godine, što je potvrđeno u mišljenju Evropske komisije.

Na kraju posete Češkoj ministar Šutanovac sastao se sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova te zemlje Karelom Švercenbergom.

Ministar Švarcenberg izjavio je da ta zemlja radi sve da mobiliše sve "prijatelje Srbije" do odluke Evropskog saveta o dodeljivanju statusa kandidat i izrazio nadu da će u Briselu biti postignut dogovor u dijalogu Beograda i Prištine.

Švarcenberg je u izjavi Tanjugu nakon sastanka sa ministrom obrane Srbije Draganom Šutanovcem naveo da se "veoma nada da će dogovor biti postignut".

Češki ministar nije mogao da kaže da li Srbija može da se nada statusu ukoliko dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova bude postignut.

"Ne bih želeo da kažem više, ali veoma se nadam da će dogovor biti postignut", naglasio je Švarcenberg.

On takođe veruje da Nemačka više nije prepreka evrorointegracijama Srbije.

"Mislim da Nemačka možda nije najveća prepreka na putu Srbije ka Evropskoj uniji u ovom trenutku. Kontaktirali smo sa Nemcima, kao i sa svim evropskim državama", rekao je Švarcenberg.

On je naveo da se upravo vratio iz poseta Rimu i Madridu i da je u obe prestonice dobio potvrdu podrške Srbiji.

"Trudimo se i dajemo sve od sebe da moblišemo sve prijatelje Srbije", podvukao je šef češke diplomatije.


Tanjug
photoFOTOGALERIJA