Министарство одбране Републике Србије
 
06.10.2011.

Отвoрена конференција „ОТЕХ 2011“



У организацији Министарства одбране и Војнотехничког института у Београду се одржава дводневни међународни научни скуп истраживача из подручја одбрамбених технологија ОТЕХ.

Поред гостију из света науке, том, четвртом по реду, научном и стручном скупу, присуствовали су министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић са сарадницима, државни секретари у Министарству одбране, начелници управа и генерали Војске Србије и бројни војни дипломатски представници акредитовани у Београду.

Отварајући овај бијенални научно-стручни скуп и поздрављајући госте и учеснике из, како је рекао, 15 пријатељских земаља, министар одбране Драган Шутановац је, између осталог, нагласио да је за одржив економски развој Србије, нужно подизање нивоа знања и унапређења технолошке базе целокупне индустрије.

У томе једну од кључних улога има Војнотехнички институт, као наша највећа истраживачко-развојна установа у области одбране, истакао је министар Шутановац. - Наставићемо активности Министарства одбране усмерене на развој капацитета ВТИ-а, кроз кадровску обнову, унапређење информатичке инфраструктуре, лабораторијске опреме и интензивирање сарадње са сличним институцијама у свету. Задржаћемо и тренд раста улагања у пројекте истраживања и развоја. То је неопходан чинилац ревитализације Србије у домену авио индустрије, аутомобилске индустрије, хемијске, електро, машинске и многих других индустријских грана.

Наглашавајући да је Министарство одбране, током последње две године, у развојне пројекте уложило више него у претходних 10 година, министар одбране Драган Шутановац је рекао:

- У тим програмима, које реализује Војнотехнички институт, учествују не само колеге из индустрије већ и еминентни стручњаци из других института и универзитета Србије. Њихово присуство на ОТЕХ 2011 сведочи о нераскидивој вези технике намењене одбрамбеним и цивилним потребама. Србија се отвара. Србија је потпуно отворена и за све форме међународне сарадње у области образовања, истраживања, развоја и производње НВО, од размене истраживача, преко заједничких развојних пројеката до заједничког наступа на тржиштима трећих земаља. Врата Војнотехничког института отворићемо и за други циклус школовања колега из Алжира. Ми поново шаљемо наше истраживаче на едукацију у светски познате институције као што је Кренфилд универзитет у Великој Британији. Лабораторијски капацитети су перманентно отворени за колеге из Турске одбрамбене индустрије. Кроз Одбрамбену агенцију ЕУ стварамо могућности укључења наших капацитета у истраживачко-војне пројекте ЕУ. Као чланица Програма Партнерства за мир Србија се активније укључује и у програме НАТО-а. Далеку, али пријатељску Кину приближавамо тако што смо само ове године имали више посета њихових специјалиста него у претходне две деценије. Министарство одбране и Република Србија организацијом овог догађаја шаљу поруку да желе да допринесу регионалној безбедности и научној сарадњи и да унапређују војно-техничке односе са свим партнерским земљама, нагласио је министар Шутановац.

Учеснике овогодишњег међународног научног и стручног скупа ОТЕХ, чији је званични језик, први пут, енглески, поздравио је и директор Војнотехничког института пуковник доц. др Зоран Рајић, који је нагласио да ВТИ ту манифестацију види као прилику за размену искустава и упознавање с научним достигнућима у свету одбрамених технологија и као стварање услова за још тешњу сарадњу у тој области. Међу првима, гостима се обратио и директор Музеја „Никола Тесла“ Владимир Јеленковић, који је говорио о научним и техничким достигнућима нашег великана Николе Тесле.

Рад је потом настављен на три уводна предавања. Уводничари су били гости из Канаде, Турске и Русије.

После пленарне седнице, настављено је излагање радова по секцијама. Ове године пријављено је 139 радова, 315 аутора и коаутора из 16 земаља света – Алжира, Аустралије, Босне и Херцеговине, Канаде, Чешке, Француске, Ирске, Италије, Црне Горе, Новог Зејланда, Русије, Словеније, Швајцарске, Турске, Украјине и Велике Британије. Изложени радови садрже оригиналне теоријске или практичне резултате истраживања, те приказе практичних решења или уређаја из домена тематских области скупа. Радови из девет тематских области биће излагани у 15 одвојених сесија.

Програмом ОТЕХ-а предвиђена је посета најважнијим лабаораторијама Војнотехничког института, изложба књига и експоната наоружања и војне опреме, и, посебно, изложба експоната Музеја „Никола Тесла“.
Та научно-стручна манифестација одржава се сваке друге године, ради свеобухватног и мултидисциплинарног сагледавања научног и технолошког развоја у области одбране.

Одговарајући на питања новинара у паузи скупа, министар одбране Драган Шутановац је рекао да је Србију тешко наћи на мапи света.

- Али ако погледате статистику и оне текстове које су писале светске еминентне новине, а који се тичу одбрамбене технологије, видећете да смо на врхунцу капацитета наше земље. Морам да кажем да данас у свету постоји велико интересовање за сарадњу и производњу. Познато је да је усред економске кризе и наш буџет смањен, али постоје земље које желе да улажу заједно са нама и да пласирају производе који ће бити намењени како домаћем тако и светском тржишту. Србија је данас један од највећих извозника у југоисточној Европи управо у области обрамбених индустрија и намеравамо да тако и остане. Подесћам да у неколико посета које су биле у претходних месец дана учвршћујемо могућност сарадње у области војне и грађевинске индустрије и то ће бити један комплет који ћемо поновити и у будућности.

Говорећи о седници Одбора за одбрану и безбедност Скупштине Србије на којој је расправљано о сукобу на Јарињу, министар Шутановац је рекао да су надлежне службе представиле објективну слику дешавања на том прелазу 27. септембра, али да он није овлашћен да износи податке са те седнице.

Шутановац је навео и да та слика "не показује конкретну кривицу ниједне ни друге стране већ да је она негде на средини". Он је додао да је у Србији данас неопходна највећа храброст да би се рекло да истина није ни црна ни бела већ да је негде између.

- Зато и чинимо максималне напоре да решење налазимо управо у дијалогу, а не у конфликту, рекао је Шутановац и додао да "сви који мисле да до решења могу доћи конфликтом треба само да погледају како смо прошли деведесетих година прошлог века".

Он је додао и да нема нема сазнања да је Кфор Србији доставио снимке онога што се дешавало у последњим инцидентима на административном прелазу Јарињу. "Свакако да Кфор вероватно има одређене снимке, али до сада нисам имао прилику да их видим", рекао је Шутановац.
photoФОТОГАЛЕРИЈА