Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.10.2011.

Otvorena konferencija „OTEH 2011“



U organizaciji Ministarstva odbrane i Vojnotehničkog instituta u Beogradu se održava dvodnevni međunarodni naučni skup istraživača iz područja odbrambenih tehnologija OTEH.

Pored gostiju iz sveta nauke, tom, četvrtom po redu, naučnom i stručnom skupu, prisustvovali su ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić sa saradnicima, državni sekretari u Ministarstvu odbrane, načelnici uprava i generali Vojske Srbije i brojni vojni diplomatski predstavnici akreditovani u Beogradu.

Otvarajući ovaj bijenalni naučno-stručni skup i pozdravljajući goste i učesnike iz, kako je rekao, 15 prijateljskih zemalja, ministar odbrane Dragan Šutanovac je, između ostalog, naglasio da je za održiv ekonomski razvoj Srbije, nužno podizanje nivoa znanja i unapređenja tehnološke baze celokupne industrije.

U tome jednu od ključnih uloga ima Vojnotehnički institut, kao naša najveća istraživačko-razvojna ustanova u oblasti odbrane, istakao je ministar Šutanovac. - Nastavićemo aktivnosti Ministarstva odbrane usmerene na razvoj kapaciteta VTI-a, kroz kadrovsku obnovu, unapređenje informatičke infrastrukture, laboratorijske opreme i intenziviranje saradnje sa sličnim institucijama u svetu. Zadržaćemo i trend rasta ulaganja u projekte istraživanja i razvoja. To je neophodan činilac revitalizacije Srbije u domenu avio industrije, automobilske industrije, hemijske, elektro, mašinske i mnogih drugih industrijskih grana.

Naglašavajući da je Ministarstvo odbrane, tokom poslednje dve godine, u razvojne projekte uložilo više nego u prethodnih 10 godina, ministar odbrane Dragan Šutanovac je rekao:

- U tim programima, koje realizuje Vojnotehnički institut, učestvuju ne samo kolege iz industrije već i eminentni stručnjaci iz drugih instituta i univerziteta Srbije. Njihovo prisustvo na OTEH 2011 svedoči o neraskidivoj vezi tehnike namenjene odbrambenim i civilnim potrebama. Srbija se otvara. Srbija je potpuno otvorena i za sve forme međunarodne saradnje u oblasti obrazovanja, istraživanja, razvoja i proizvodnje NVO, od razmene istraživača, preko zajedničkih razvojnih projekata do zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja. Vrata Vojnotehničkog instituta otvorićemo i za drugi ciklus školovanja kolega iz Alžira. Mi ponovo šaljemo naše istraživače na edukaciju u svetski poznate institucije kao što je Krenfild univerzitet u Velikoj Britaniji. Laboratorijski kapaciteti su permanentno otvoreni za kolege iz Turske odbrambene industrije. Kroz Odbrambenu agenciju EU stvaramo mogućnosti uključenja naših kapaciteta u istraživačko-vojne projekte EU. Kao članica Programa Partnerstva za mir Srbija se aktivnije uključuje i u programe NATO-a. Daleku, ali prijateljsku Kinu približavamo tako što smo samo ove godine imali više poseta njihovih specijalista nego u prethodne dve decenije. Ministarstvo odbrane i Republika Srbija organizacijom ovog događaja šalju poruku da žele da doprinesu regionalnoj bezbednosti i naučnoj saradnji i da unapređuju vojno-tehničke odnose sa svim partnerskim zemljama, naglasio je ministar Šutanovac.

Učesnike ovogodišnjeg međunarodnog naučnog i stručnog skupa OTEH, čiji je zvanični jezik, prvi put, engleski, pozdravio je i direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik doc. dr Zoran Rajić, koji je naglasio da VTI tu manifestaciju vidi kao priliku za razmenu iskustava i upoznavanje s naučnim dostignućima u svetu odbramenih tehnologija i kao stvaranje uslova za još tešnju saradnju u toj oblasti. Među prvima, gostima se obratio i direktor Muzeja „Nikola Tesla“ Vladimir Jelenković, koji je govorio o naučnim i tehničkim dostignućima našeg velikana Nikole Tesle.

Rad je potom nastavljen na tri uvodna predavanja. Uvodničari su bili gosti iz Kanade, Turske i Rusije.

Posle plenarne sednice, nastavljeno je izlaganje radova po sekcijama. Ove godine prijavljeno je 139 radova, 315 autora i koautora iz 16 zemalja sveta – Alžira, Australije, Bosne i Hercegovine, Kanade, Češke, Francuske, Irske, Italije, Crne Gore, Novog Zejlanda, Rusije, Slovenije, Švajcarske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije. Izloženi radovi sadrže originalne teorijske ili praktične rezultate istraživanja, te prikaze praktičnih rešenja ili uređaja iz domena tematskih oblasti skupa. Radovi iz devet tematskih oblasti biće izlagani u 15 odvojenih sesija.

Programom OTEH-a predviđena je poseta najvažnijim labaoratorijama Vojnotehničkog instituta, izložba knjiga i eksponata naoružanja i vojne opreme, i, posebno, izložba eksponata Muzeja „Nikola Tesla“.
Ta naučno-stručna manifestacija održava se svake druge godine, radi sveobuhvatnog i multidisciplinarnog sagledavanja naučnog i tehnološkog razvoja u oblasti odbrane.

Odgovarajući na pitanja novinara u pauzi skupa, ministar odbrane Dragan Šutanovac je rekao da je Srbiju teško naći na mapi sveta.

- Ali ako pogledate statistiku i one tekstove koje su pisale svetske eminentne novine, a koji se tiču odbrambene tehnologije, videćete da smo na vrhuncu kapaciteta naše zemlje. Moram da kažem da danas u svetu postoji veliko interesovanje za saradnju i proizvodnju. Poznato je da je usred ekonomske krize i naš budžet smanjen, ali postoje zemlje koje žele da ulažu zajedno sa nama i da plasiraju proizvode koji će biti namenjeni kako domaćem tako i svetskom tržištu. Srbija je danas jedan od najvećih izvoznika u jugoistočnoj Evropi upravo u oblasti obrambenih industrija i nameravamo da tako i ostane. Podesćam da u nekoliko poseta koje su bile u prethodnih mesec dana učvršćujemo mogućnost saradnje u oblasti vojne i građevinske industrije i to će biti jedan komplet koji ćemo ponoviti i u budućnosti.

Govoreći o sednici Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije na kojoj je raspravljano o sukobu na Jarinju, ministar Šutanovac je rekao da su nadležne službe predstavile objektivnu sliku dešavanja na tom prelazu 27. septembra, ali da on nije ovlašćen da iznosi podatke sa te sednice.

Šutanovac je naveo i da ta slika "ne pokazuje konkretnu krivicu nijedne ni druge strane već da je ona negde na sredini". On je dodao da je u Srbiji danas neophodna najveća hrabrost da bi se reklo da istina nije ni crna ni bela već da je negde između.

- Zato i činimo maksimalne napore da rešenje nalazimo upravo u dijalogu, a ne u konfliktu, rekao je Šutanovac i dodao da "svi koji misle da do rešenja mogu doći konfliktom treba samo da pogledaju kako smo prošli devedesetih godina prošlog veka".

On je dodao i da nema nema saznanja da je Kfor Srbiji dostavio snimke onoga što se dešavalo u poslednjim incidentima na administrativnom prelazu Jarinju. "Svakako da Kfor verovatno ima određene snimke, ali do sada nisam imao priliku da ih vidim", rekao je Šutanovac.
photoFOTOGALERIJA