Министарство одбране Републике Србије
 
23.09.2010.

Обележена 200. годишњица боја на Варваринском пољу



Поводом обележавања 200. годишњице боја на Варваринском пољу, министар одбране Драган Шутановац и председник општине Варварин Зоран Миленковић, открили су данас Споменик српским јунацима који су заједно са руским савезницима 23. септембра 1810. године извојевали велику победу против турске војске.

Министар Шутановац је, у својству изасланика Владе Србије, положиo венац на новооткривено спомен обележје. Венце су положили, у име Војске Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, у име амбасаде Руске федерације у Београду амбасадор Александар Конузин и представници Расинског округа, општине Варварин и удружења опредељених за неговање ослободилачких ратова. Свечаности су присуствовали епископ шумадијски господин Јован, бројни грађани и гости.

Министар Шутановац је изразио задовољство што је, у име Владе Србије, открио ново спомен обележје, поред већ постојећег, које је подигнуто у част обележавања 100. годишњице битке.

- Да би смо разумели себе и време у коме живимо неопходно је познавати своју прошлост и историју. Зато постоје сећања која никада не треба да избледе, не само због наше прошлости, већ и наше будућности. Шутановац је рекао да се подизањем споменика на Варваринском пољу одаје почаст нашим јунацима и руским пријатељима као и страдалим противничким војницима.

- Истовремено још једном шаљемо поруку мирољубивом свету колико су за српски народ, српског војника и државу важни част и слобода, рекао је Шутановац и додао да је Варварин постао место историјског поштовања.

Министар одбране рекао је да је Варварин место обележено именом Карађорђа, руског генерала грофа Орурка, Станоја Главаша, Јована Курсуле и осталих српских знаних и незнаних јунака који су херојском борбом, војничким умећем и чашћу извојевали једну од значајних победа српског народа.

Према речима министра Шутановца наша је обавеза да сећања чувамо, али да савремено време тражи другачије начине одбране отаџбине, од оног како су то чинили наши преци.

Министар је подвукао да Србије мора имати јаку војску, али да своје циљеве не може остваривати ратовима. Поштовање суверенитета, интегритета држава и међусобна сарадња, поштовање права и слобода грађана, верских и културних разлика народа ,како је нагласио Шутановац, јесу принципи на којима градимо државу са циљем да постанемо равноправни члан Европске уније.

Шутановац је навео да историјско сећање у Србији у први план ставља победе на бојном пољу, уз умешност ратовања и успехе војсковођа, а да тек се онда броје жртве и страдање невиних.

Сећање и историја су безвредни, ако из њих не извучемо поруке, рекао је Шутановац и додао да се показало да је Србија у прошлости скупо плаћала своју слободу и право да у миру гради будућност.
-Дошло је време када другим средствима можемо очувати свој идентитет и интегритет и изграђивати демократску Србију као земљу равноправних грађана, истакао је Шутановац.

Председник општине Варварин Зоран Миленковић подсетио је да је пре 200.година око девет хиљада српских устаника под вођством Карађорђа и три хиљаде руских војника које је предводио генерал Орурк извојевало бриљантну победу против турске војске која је бројала око двадесет шест хиљада војника.

Миленковић је истакао заслуге устаничких вођа, а пре свега Јоване Курсуле који је победивши турског Омер агу значајно морално допринео победи српско руске војске.

Према његовим речима, битка на Варваринском пољу има велики значај за историју Варварина као и јунак Јован Курсула чије име носи основна школа у Варварину.
photoФОТОГАЛЕРИЈА