Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.09.2010.

Obeležena 200. godišnjica boja na Varvarinskom polju



Povodom obeležavanja 200. godišnjice boja na Varvarinskom polju, ministar odbrane Dragan Šutanovac i predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković, otkrili su danas Spomenik srpskim junacima koji su zajedno sa ruskim saveznicima 23. septembra 1810. godine izvojevali veliku pobedu protiv turske vojske.

Ministar Šutanovac je, u svojstvu izaslanika Vlade Srbije, položio venac na novootkriveno spomen obeležje. Vence su položili, u ime Vojske Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, u ime ambasade Ruske federacije u Beogradu ambasador Aleksandar Konuzin i predstavnici Rasinskog okruga, opštine Varvarin i udruženja opredeljenih za negovanje oslobodilačkih ratova. Svečanosti su prisustvovali episkop šumadijski gospodin Jovan, brojni građani i gosti.

Ministar Šutanovac je izrazio zadovoljstvo što je, u ime Vlade Srbije, otkrio novo spomen obeležje, pored već postojećeg, koje je podignuto u čast obeležavanja 100. godišnjice bitke.

- Da bi smo razumeli sebe i vreme u kome živimo neophodno je poznavati svoju prošlost i istoriju. Zato postoje sećanja koja nikada ne treba da izblede, ne samo zbog naše prošlosti, već i naše budućnosti. Šutanovac je rekao da se podizanjem spomenika na Varvarinskom polju odaje počast našim junacima i ruskim prijateljima kao i stradalim protivničkim vojnicima.

- Istovremeno još jednom šaljemo poruku miroljubivom svetu koliko su za srpski narod, srpskog vojnika i državu važni čast i sloboda, rekao je Šutanovac i dodao da je Varvarin postao mesto istorijskog poštovanja.

Ministar odbrane rekao je da je Varvarin mesto obeleženo imenom Karađorđa, ruskog generala grofa Orurka, Stanoja Glavaša, Jovana Kursule i ostalih srpskih znanih i neznanih junaka koji su herojskom borbom, vojničkim umećem i čašću izvojevali jednu od značajnih pobeda srpskog naroda.

Prema rečima ministra Šutanovca naša je obaveza da sećanja čuvamo, ali da savremeno vreme traži drugačije načine odbrane otadžbine, od onog kako su to činili naši preci.

Ministar je podvukao da Srbije mora imati jaku vojsku, ali da svoje ciljeve ne može ostvarivati ratovima. Poštovanje suvereniteta, integriteta država i međusobna saradnja, poštovanje prava i sloboda građana, verskih i kulturnih razlika naroda ,kako je naglasio Šutanovac, jesu principi na kojima gradimo državu sa ciljem da postanemo ravnopravni član Evropske unije.

Šutanovac je naveo da istorijsko sećanje u Srbiji u prvi plan stavlja pobede na bojnom polju, uz umešnost ratovanja i uspehe vojskovođa, a da tek se onda broje žrtve i stradanje nevinih.

Sećanje i istorija su bezvredni, ako iz njih ne izvučemo poruke, rekao je Šutanovac i dodao da se pokazalo da je Srbija u prošlosti skupo plaćala svoju slobodu i pravo da u miru gradi budućnost.
-Došlo je vreme kada drugim sredstvima možemo očuvati svoj identitet i integritet i izgrađivati demokratsku Srbiju kao zemlju ravnopravnih građana, istakao je Šutanovac.

Predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković podsetio je da je pre 200.godina oko devet hiljada srpskih ustanika pod vođstvom Karađorđa i tri hiljade ruskih vojnika koje je predvodio general Orurk izvojevalo briljantnu pobedu protiv turske vojske koja je brojala oko dvadeset šest hiljada vojnika.

Milenković je istakao zasluge ustaničkih vođa, a pre svega Jovane Kursule koji je pobedivši turskog Omer agu značajno moralno doprineo pobedi srpsko ruske vojske.

Prema njegovim rečima, bitka na Varvarinskom polju ima veliki značaj za istoriju Varvarina kao i junak Jovan Kursula čije ime nosi osnovna škola u Varvarinu.
photoFOTOGALERIJA