Министарство одбране Републике Србије
 
22.03.2024.

Министар Вучевић отворио изложбу „Србија памти – 25. годишњица одбране отаџбине од НАТО агресије“ у Војном музеју



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић отворио је данас, поводом обележавања 25. годишњице одбране од НАТО агресије на СРЈ, изложбу „Србија памти – 25. годишњица одбране отаџбине од НАТО агресије“ у Галерији Војног музеја на Калемегдану.

Министар Вучевић, том приликом, истакао је да народ и држава која заборави тешке тренутке и тешка времена, не може добро да разуме када наиђу добра времена.

- Наши млађи би рекли - не могу да уживају у бољим временима, пошто не разумеју да пут до бољих и лепших времена је трновит и тежак, а саткан од много патње и муке, често и од најскупље и највеће жртве - људских живота. Уз захвалност и честитке свима који су учествовали у овој поставци, желим да истакнем да је и ова изложба једно мало парче укупног мозаика у култури сећања и у истини онога што смо као народ преживели, не само у тих 11 недеља агресије над нашом државом, него оно што смо доживљавали током деведесетих година од распада некадашње Југославије, али и оно што се дешавало и 1998, не само 1999. на простору Косова и Метохије, и нажалост оно што се и данас дешава на истом том простору, истом том нашем народу на Косову и Метохији – нагласио је министар одбране.

Он је захвалио на чињеници да се приређивачи изложбе нису зауставили на 10. јуну или неком другом датуму 1999. године, већ су поставком указали на све оно што нам се дешавало, а што је било добро осмишљено, континуирано, у циљу одузимању дела територије наше државе.

- То је био кључни разлог зашто смо бомбардовани 1999. године, не зато што је неко био председник државе или је нека политика била неприхватљива. Нас су напали злочиначки, кукавички 19 најразвијенијих и најмоћнијих држава света из једног разлога – да нам отму Косово и Метохију. Да је то тачно показују околности које су нас пратиле током двехиљадитих година, када и након свих оних промена у држави није се десила промена тих истих сила по питању Косова и Метохије, него су наставили још јаче и још упорније да раде на заокруживању онога што они виде као независну територију и нову албанску државу – рекао је министар Вучевић.

Министар одбране рекао је да је на нама  да разумемо све околности, да чувамо државу, народ, да сваки дан радимо и јачамо, а да будуће генерације треба да наставе да чувају и јачају државу и да не дозволимо да се истина заборави.

-  Ако ћутимо о истини, ако ћутимо о нама самима не можемо очекивати да други то разумеју и да други причају о нашем, а све у жељи да Србија напредује, да чувамо своју слободу, мир, да чувамо свој народ да сачувамо наш народ на Косову и Метохији и свуда, где год живе. Још једном хвала свим људима који су учествовали и из Војног музеја и Музеја ваздухопловства на припреми изложбе – рекао је министар одбране и позвао све да посете изложбу и да се “увере кроз шта смо као народ прошли и колику смо цену платили од убиства деце, стараца, војника, полицајаца до разарања инфраструктуре и нашег културно-историјског наслеђа”.

У име војних музеја, окупљенима се обратио потпуковник Миливоје Милисављевић који је истакао да је задатак и мисао војних музеја Министарства одбране управо живо сведочење о историји нашег народа са задатком да чувају културу сећања на догађаје из 1999. године.

-  Пре 25 година светски моћници посегнули су за силом како би остварили свој наум наносећи неизмерну штету нашој држави и доносећи патњу житељима Србије. Сећање на догађаје 1999. године постало је део културе сећања и страдања нашег народа, а изложбом, коју данас отварамо, дајемо допринос очувању памћења на страхоте које су нас задесиле. Изложбу смо припремили захваљујући дуготрајном раду на прикупљању материјалних сведочанстава са ратних попришта - истакао је потпуковник Милисављевић.

Идејни концепт изложбе „Србија памти – 25. годишњица одбране отаџбине од НАТО агресије“  осмишљен је да кроз разнородан материјал прикаже драматичан ток догађаја НАТО агресије на СРЈ коју је предводило 19 војно и економски најразвијенијих земаља света, као и погром српског становништва на Косову и Метохији који је уследио као последица агресије и терористичких напада. Изложба је конципирана у пет целина које, хронолошки, приказују период од првих терористичких напада ОВК 1998. године све до погрома српског становништва на Косову и Метохији 2004. године. По целинама су истакнути поједини најзначајнији догађаји и борбе, као и страдања цивилног становништва. Изложба ће бити отворена до 14. априла 2024. године.

Отварању изложбе присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, ратни ветерани, као и представници Министарства одбране и Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.03.2024
mp4 (404,48 MB)
Обраћање министра Вучевића
22.03.2024
mp4 (294,35 MB)
Обраћање потпуковника Милисављевића
22.03.2024
mp4 (144,14 MB)
Отварање изложбе