Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.03.2024.

Ministar Vučević otvorio izložbu „Srbija pamti – 25. godišnjica odbrane otadžbine od NATO agresije“ u Vojnom muzeju



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je danas, povodom obeležavanja 25. godišnjice odbrane od NATO agresije na SRJ, izložbu „Srbija pamti – 25. godišnjica odbrane otadžbine od NATO agresije“ u Galeriji Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

Ministar Vučević, tom prilikom, istakao je da narod i država koja zaboravi teške trenutke i teška vremena, ne može dobro da razume kada naiđu dobra vremena.

- Naši mlađi bi rekli - ne mogu da uživaju u boljim vremenima, pošto ne razumeju da put do boljih i lepših vremena je trnovit i težak, a satkan od mnogo patnje i muke, često i od najskuplje i najveće žrtve - ljudskih života. Uz zahvalnost i čestitke svima koji su učestvovali u ovoj postavci, želim da istaknem da je i ova izložba jedno malo parče ukupnog mozaika u kulturi sećanja i u istini onoga što smo kao narod preživeli, ne samo u tih 11 nedelja agresije nad našom državom, nego ono što smo doživljavali tokom devedesetih godina od raspada nekadašnje Jugoslavije, ali i ono što se dešavalo i 1998, ne samo 1999. na prostoru Kosova i Metohije, i nažalost ono što se i danas dešava na istom tom prostoru, istom tom našem narodu na Kosovu i Metohiji – naglasio je ministar odbrane.

On je zahvalio na činjenici da se priređivači izložbe nisu zaustavili na 10. junu ili nekom drugom datumu 1999. godine, već su postavkom ukazali na sve ono što nam se dešavalo, a što je bilo dobro osmišljeno, kontinuirano, u cilju oduzimanju dela teritorije naše države.

- To je bio ključni razlog zašto smo bombardovani 1999. godine, ne zato što je neko bio predsednik države ili je neka politika bila neprihvatljiva. Nas su napali zločinački, kukavički 19 najrazvijenijih i najmoćnijih država sveta iz jednog razloga – da nam otmu Kosovo i Metohiju. Da je to tačno pokazuju okolnosti koje su nas pratile tokom dvehiljaditih godina, kada i nakon svih onih promena u državi nije se desila promena tih istih sila po pitanju Kosova i Metohije, nego su nastavili još jače i još upornije da rade na zaokruživanju onoga što oni vide kao nezavisnu teritoriju i novu albansku državu – rekao je ministar Vučević.

Ministar odbrane rekao je da je na nama  da razumemo sve okolnosti, da čuvamo državu, narod, da svaki dan radimo i jačamo, a da buduće generacije treba da nastave da čuvaju i jačaju državu i da ne dozvolimo da se istina zaboravi.

-  Ako ćutimo o istini, ako ćutimo o nama samima ne možemo očekivati da drugi to razumeju i da drugi pričaju o našem, a sve u želji da Srbija napreduje, da čuvamo svoju slobodu, mir, da čuvamo svoj narod da sačuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji i svuda, gde god žive. Još jednom hvala svim ljudima koji su učestvovali i iz Vojnog muzeja i Muzeja vazduhoplovstva na pripremi izložbe – rekao je ministar odbrane i pozvao sve da posete izložbu i da se “uvere kroz šta smo kao narod prošli i koliku smo cenu platili od ubistva dece, staraca, vojnika, policajaca do razaranja infrastrukture i našeg kulturno-istorijskog nasleđa”.

U ime vojnih muzeja, okupljenima se obratio potpukovnik Milivoje Milisavljević koji je istakao da je zadatak i misao vojnih muzeja Ministarstva odbrane upravo živo svedočenje o istoriji našeg naroda sa zadatkom da čuvaju kulturu sećanja na događaje iz 1999. godine.

-  Pre 25 godina svetski moćnici posegnuli su za silom kako bi ostvarili svoj naum nanoseći neizmernu štetu našoj državi i donoseći patnju žiteljima Srbije. Sećanje na događaje 1999. godine postalo je deo kulture sećanja i stradanja našeg naroda, a izložbom, koju danas otvaramo, dajemo doprinos očuvanju pamćenja na strahote koje su nas zadesile. Izložbu smo pripremili zahvaljujući dugotrajnom radu na prikupljanju materijalnih svedočanstava sa ratnih poprišta - istakao je potpukovnik Milisavljević.

Idejni koncept izložbe „Srbija pamti – 25. godišnjica odbrane otadžbine od NATO agresije“  osmišljen je da kroz raznorodan materijal prikaže dramatičan tok događaja NATO agresije na SRJ koju je predvodilo 19 vojno i ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta, kao i pogrom srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji koji je usledio kao posledica agresije i terorističkih napada. Izložba je koncipirana u pet celina koje, hronološki, prikazuju period od prvih terorističkih napada OVK 1998. godine sve do pogroma srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji 2004. godine. Po celinama su istaknuti pojedini najznačajniji događaji i borbe, kao i stradanja civilnog stanovništva. Izložba će biti otvorena do 14. aprila 2024. godine.

Otvaranju izložbe prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, ratni veterani, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.03.2024
mp4 (404,48 MB)
Obraćanje ministra Vučevića
22.03.2024
mp4 (294,35 MB)
Obraćanje potpukovnika Milisavljevića
22.03.2024
mp4 (144,14 MB)
Otvaranje izložbe