Министарство одбране Републике Србије
 
11.08.2023.

Министар Вучевић отворио „Словачке народне свечаности“



Изасланик председника Републике Александра Вучића потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић отворио је вечерас манифестацију „Словачке народне свечаности“ у Бачком Петровцу.

Обраћајући се окупљенима, министар Вучевић истакао је да је историја ових простора и на њему насељених народа бурна и међусобно испреплетена.

- На овом подручју ратовале су војске царевина и краљевина. Цртане су границе и мапе држава и народа. Страдања и патње људске дешавале су се циклично и по правилу након кратких историјских предаха. Најчешће се страдало за туђе име и туђ рачун. Најмање користи од тога имали су управо народи који су овде живели. Њихове судбине, заправо, су судбине избеглица, трагаоца за миром и слободом, њивом и кућом, комшијом и пријатељем, разумевањем и искреним поштовањем. Ти народи су размештани и расељавани са својих огњишта и њива онако како је то одговарало господарима њхових судбина. Поготово су мученички и трновит пут пролазили словенски народи – подсетио је министар Вучевић.

Како је истакао, у тим предасима од ратова и страдања, глади и сиротиње, по ведрим и звезданим ноћима уз прела, народна окупљања и народне свечаности, славио се живот, а сањала слобода.

- Певале су се песме о крајевима из којих су дошли или натерани да дођу у ову војвођанску равницу и маштало се од Косова и Метохије, Призрена, до Старе Херцеговине, Карпата, па све до Високих Татри и свих оних места која су оставили иза себе, али су их понели у срцима и мислима. О којима су причали и певали и надали се да ће једном, а нико не зна када, поново ступити на слободно тло своје земље где ће бити свој на своме – нагласио је министар Вучевић.

Српски народ, указао је министар Вучевић, у својој историјској потрази за овим парчетом слободе која се данас зове Република Србија, дуго је и тешко трагао за овим вредностима.

- Био је мучен и прогањан кроз векове и у Јасеновцу, Јадовну и где све не. Осуђен на смрт одбио је да умре. Зарекао се у тим песмама и народним веровањима да ће обновити своју државу која ће бити гарант слободе и свим онима, нашој браћи и сестрама који су делили нашу судбину страдалника и избеглица. Када су се развили облаци ропства и када је гранула зора слободе, наш народ био је на тесту да се тај завет о слободи свих који деле нашу судбину на овој земљи испуни. Данас ми себи можемо поставити питање - да ли је тај завет испуњен? – оценио је министар Вучевић.

У историји светске правне мисли, подсетио је министар одбране, остаће забележен члан 118 Сретењског устава из 1835. године којим је први пут у Европи и свету забрањено ропство.

- Још више овим чланом прописано је да сваки роб који ступи на тло земље Србије одмах постаје слободан човек. Ова јединствена конституција остала је забележена у историји као највиши одраз стања слободе и духа нашег човека, из којег је потекла. Као такав био је неподобан господарима судбина чија доктрина владања представља антипод овом слободарском правном акту. А када је новембра 1918. године васкрсла српска војска, са својом словенском браћом, и у свом незадрживом продору донела толико чекану слободу, као што је рекао председник Покрајинске владе, на Великој народној скупштини Срба, Буњеваца, Словака и осталих Словена, проглашено је присаједињење Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, значајан допринос дала су и 62 делегата словачке националности – истакао је министар Вучевић.

Одлукама ове Скупштине, додао је, несрпским и несловенским народима гарантовано је свако право које желе да очувају и да слободно могу развијати своје народно биће и да сваки грађанин има право да на свом матерњем језику општи са свим властима.

- У темељу основних права једног народа је право на употребу матерњег језика и писма и могућност образовања на матерњем језику. Без те основне претпоставке нема очувања нације и таква пракса представља увод у смишљену асимилацију. Знајући то, одавде је из Бачког Петровца 10. августа 1919. године од стране словачког народа потекла иницијатива да се одржавају Словачке народне свечаности, али и да се оснује штампарија и словачка гимназија – нагласио је министар Вучевић.

Према његовим речима, након иницијативе Петровчана и Словака, већ првог октобра 1919. године краљ Александар Карађорђевић даје сагласност и новчани прилог да се оствари вековна жеља наше браће Словака да на овом простору могу имати гимназију на свом језику.

- Данас, слава Богу, ова гимназија представља једину гимназију која са комплетним наставним програмом на словачком језику постоји ван граница Словачке Републике. Она представља темељ и окосницу словачког народа на овим просторима и уткана је у наша срца и нашу душу. Она је спона за векове нашег нераскидивог пријатељства. У њене зидове узидана је љубав генерација Словака према своме пореклу, али и усхићење слободе и равноправности која је остварена на овим просторима. И одатле смо учили једни о другима и усвајали вредности једни од других, радну етику која попут искрене вере у Бога краси нашу браћу Словаке – оценио је министар Вучевић.

Како је истакао, идући кроз нашу заједничку прошлост, и анализирајући је, ми опет себи можемо поставити питање да ли је завет о слободи и равноправности испуњен.

- Данас сам дошао са највећим задовољством, на позив председнице Општине Бачки Петровац Јасне и председника Матице Словачке, захвалан на части која ми је указана, да вам у име председника Републике Србије Александра Вучића поручим да Србија свој завет о слободи испуњава и да ће га испунити за све њене грађане и све њене људе. Заветовани том слободарском идејом, стојимо овде као браћа, ваша браћа, поштујући и славећи словачку писменост и културу. Тај завет је, пријатељи, у темељу Србије, земље слободије, како су певала наша словенска браћа у 19. веку. Наша отаџбина једино може напредовати када на темељима међусобне љубави и поштовања према свим њеним грађанима градимо нашу Србију, заједничку кућу свих њених грађана. Имамо шта да покажемо Европи и свету у том смислу. Да покажемо да се поштујемо и волимо и радујемо уједињени! Нека живе у вечност Словачке народне свечаности! Нека живи братство и слога Срба и Словака и свих наших народа! Живела тврђава слободе и равноправности кроз векове наша заједничка и једина отаџбина Србија! - поручио је министар Вучевић на крају обраћања.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да је сигуран да би се сви они који су сањали о слободи, уставној Србији, о заједништву, равноправности и напретку, о солидарности међу људима и народима, радовали вечерашњем догађају.

- Да ли смо испунили идеал заједништва, уверен сам да јесмо, на сваком кораку можемо показати и данас када, и на националном нивоу, на нивоу Аутономне покрајине Војводине и овде у бројним локалним самоуправама, где припадници словачке националне мањине остварују своја права. Мислим да можемо да кажемо да то чине управо онако какве су биле поруке тих уједињујућих дана, новембра 1918. године. Уверен сам када би у квалитативном и квантитативном смислу могли да се поредимо са деценијама иза нас, можемо да кажемо да су минуле године биле оне у којима смо чинили конкретне напоре да права припадника свих националних мањина у Војводини, а наравно и словачке националне мањине, дођу до оних висина када можемо да кажемо да су начела равноправности у пуној мери испуњена - рекао је Мировић.

Председница општине Бачки Петровац Јасна Шпрох истакла је да је мисија свечаности да све Словаке који живе на овим просторима уједини.

- Мисија свечаности је да под једним кровом покажемо какви смо, шта знамо, шта смо постигли и куда идемо. Желим свима вама у сали и свим гледаоцима, као и учесницима и посетиоцима да са овогодишњих свечаности понесу делић велике радости и одушевљења са којим смо их ми организатори припремали - истакла је председница општине Бачки Петровац.

Присутнима су се обратили и министарка културе Словачке Силвија Хронцова, председница Националног савета словачке националне мањине Душанка Петракова и председник Матице Словачке у Србији Бранислав Куљик.

Свечаности су присуствовали представници Народне скупштине, чланови републичке и покрајинске Владе, представници Министарства одбране, амбасадор Словачке Републике у Србији Федор Росоха, као и бројни гости.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.08.2023
mp4 (540,07 MB)
Обраћање министра Вучевића
11.08.2023
mp4 (122,96 MB)
Свечаност