Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.08.2023.

Ministar Vučević otvorio „Slovačke narodne svečanosti“



Izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je večeras manifestaciju „Slovačke narodne svečanosti“ u Bačkom Petrovcu.

Obraćajući se okupljenima, ministar Vučević istakao je da je istorija ovih prostora i na njemu naseljenih naroda burna i međusobno isprepletena.

- Na ovom području ratovale su vojske carevina i kraljevina. Crtane su granice i mape država i naroda. Stradanja i patnje ljudske dešavale su se ciklično i po pravilu nakon kratkih istorijskih predaha. Najčešće se stradalo za tuđe ime i tuđ račun. Najmanje koristi od toga imali su upravo narodi koji su ovde živeli. Njihove sudbine, zapravo, su sudbine izbeglica, tragaoca za mirom i slobodom, njivom i kućom, komšijom i prijateljem, razumevanjem i iskrenim poštovanjem. Ti narodi su razmeštani i raseljavani sa svojih ognjišta i njiva onako kako je to odgovaralo gospodarima njhovih sudbina. Pogotovo su mučenički i trnovit put prolazili slovenski narodi – podsetio je ministar Vučević.

Kako je istakao, u tim predasima od ratova i stradanja, gladi i sirotinje, po vedrim i zvezdanim noćima uz prela, narodna okupljanja i narodne svečanosti, slavio se život, a sanjala sloboda.

- Pevale su se pesme o krajevima iz kojih su došli ili naterani da dođu u ovu vojvođansku ravnicu i maštalo se od Kosova i Metohije, Prizrena, do Stare Hercegovine, Karpata, pa sve do Visokih Tatri i svih onih mesta koja su ostavili iza sebe, ali su ih poneli u srcima i mislima. O kojima su pričali i pevali i nadali se da će jednom, a niko ne zna kada, ponovo stupiti na slobodno tlo svoje zemlje gde će biti svoj na svome – naglasio je ministar Vučević.

Srpski narod, ukazao je ministar Vučević, u svojoj istorijskoj potrazi za ovim parčetom slobode koja se danas zove Republika Srbija, dugo je i teško tragao za ovim vrednostima.

- Bio je mučen i proganjan kroz vekove i u Jasenovcu, Jadovnu i gde sve ne. Osuđen na smrt odbio je da umre. Zarekao se u tim pesmama i narodnim verovanjima da će obnoviti svoju državu koja će biti garant slobode i svim onima, našoj braći i sestrama koji su delili našu sudbinu stradalnika i izbeglica. Kada su se razvili oblaci ropstva i kada je granula zora slobode, naš narod bio je na testu da se taj zavet o slobodi svih koji dele našu sudbinu na ovoj zemlji ispuni. Danas mi sebi možemo postaviti pitanje - da li je taj zavet ispunjen? – ocenio je ministar Vučević.

U istoriji svetske pravne misli, podsetio je ministar odbrane, ostaće zabeležen član 118 Sretenjskog ustava iz 1835. godine kojim je prvi put u Evropi i svetu zabranjeno ropstvo.

- Još više ovim članom propisano je da svaki rob koji stupi na tlo zemlje Srbije odmah postaje slobodan čovek. Ova jedinstvena konstitucija ostala je zabeležena u istoriji kao najviši odraz stanja slobode i duha našeg čoveka, iz kojeg je potekla. Kao takav bio je nepodoban gospodarima sudbina čija doktrina vladanja predstavlja antipod ovom slobodarskom pravnom aktu. A kada je novembra 1918. godine vaskrsla srpska vojska, sa svojom slovenskom braćom, i u svom nezadrživom prodoru donela toliko čekanu slobodu, kao što je rekao predsednik Pokrajinske vlade, na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca, Slovaka i ostalih Slovena, proglašeno je prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, značajan doprinos dala su i 62 delegata slovačke nacionalnosti – istakao je ministar Vučević.

Odlukama ove Skupštine, dodao je, nesrpskim i neslovenskim narodima garantovano je svako pravo koje žele da očuvaju i da slobodno mogu razvijati svoje narodno biće i da svaki građanin ima pravo da na svom maternjem jeziku opšti sa svim vlastima.

- U temelju osnovnih prava jednog naroda je pravo na upotrebu maternjeg jezika i pisma i mogućnost obrazovanja na maternjem jeziku. Bez te osnovne pretpostavke nema očuvanja nacije i takva praksa predstavlja uvod u smišljenu asimilaciju. Znajući to, odavde je iz Bačkog Petrovca 10. avgusta 1919. godine od strane slovačkog naroda potekla inicijativa da se održavaju Slovačke narodne svečanosti, ali i da se osnuje štamparija i slovačka gimnazija – naglasio je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, nakon inicijative Petrovčana i Slovaka, već prvog oktobra 1919. godine kralj Aleksandar Karađorđević daje saglasnost i novčani prilog da se ostvari vekovna želja naše braće Slovaka da na ovom prostoru mogu imati gimnaziju na svom jeziku.

- Danas, slava Bogu, ova gimnazija predstavlja jedinu gimnaziju koja sa kompletnim nastavnim programom na slovačkom jeziku postoji van granica Slovačke Republike. Ona predstavlja temelj i okosnicu slovačkog naroda na ovim prostorima i utkana je u naša srca i našu dušu. Ona je spona za vekove našeg neraskidivog prijateljstva. U njene zidove uzidana je ljubav generacija Slovaka prema svome poreklu, ali i ushićenje slobode i ravnopravnosti koja je ostvarena na ovim prostorima. I odatle smo učili jedni o drugima i usvajali vrednosti jedni od drugih, radnu etiku koja poput iskrene vere u Boga krasi našu braću Slovake – ocenio je ministar Vučević.

Kako je istakao, idući kroz našu zajedničku prošlost, i analizirajući je, mi opet sebi možemo postaviti pitanje da li je zavet o slobodi i ravnopravnosti ispunjen.

- Danas sam došao sa najvećim zadovoljstvom, na poziv predsednice Opštine Bački Petrovac Jasne i predsednika Matice Slovačke, zahvalan na časti koja mi je ukazana, da vam u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića poručim da Srbija svoj zavet o slobodi ispunjava i da će ga ispuniti za sve njene građane i sve njene ljude. Zavetovani tom slobodarskom idejom, stojimo ovde kao braća, vaša braća, poštujući i slaveći slovačku pismenost i kulturu. Taj zavet je, prijatelji, u temelju Srbije, zemlje slobodije, kako su pevala naša slovenska braća u 19. veku. Naša otadžbina jedino može napredovati kada na temeljima međusobne ljubavi i poštovanja prema svim njenim građanima gradimo našu Srbiju, zajedničku kuću svih njenih građana. Imamo šta da pokažemo Evropi i svetu u tom smislu. Da pokažemo da se poštujemo i volimo i radujemo ujedinjeni! Neka žive u večnost Slovačke narodne svečanosti! Neka živi bratstvo i sloga Srba i Slovaka i svih naših naroda! Živela tvrđava slobode i ravnopravnosti kroz vekove naša zajednička i jedina otadžbina Srbija! - poručio je ministar Vučević na kraju obraćanja.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je siguran da bi se svi oni koji su sanjali o slobodi, ustavnoj Srbiji, o zajedništvu, ravnopravnosti i napretku, o solidarnosti među ljudima i narodima, radovali večerašnjem događaju.

- Da li smo ispunili ideal zajedništva, uveren sam da jesmo, na svakom koraku možemo pokazati i danas kada, i na nacionalnom nivou, na nivou Autonomne pokrajine Vojvodine i ovde u brojnim lokalnim samoupravama, gde pripadnici slovačke nacionalne manjine ostvaruju svoja prava. Mislim da možemo da kažemo da to čine upravo onako kakve su bile poruke tih ujedinjujućih dana, novembra 1918. godine. Uveren sam kada bi u kvalitativnom i kvantitativnom smislu mogli da se poredimo sa decenijama iza nas, možemo da kažemo da su minule godine bile one u kojima smo činili konkretne napore da prava pripadnika svih nacionalnih manjina u Vojvodini, a naravno i slovačke nacionalne manjine, dođu do onih visina kada možemo da kažemo da su načela ravnopravnosti u punoj meri ispunjena - rekao je Mirović.

Predsednica opštine Bački Petrovac Jasna Šproh istakla je da je misija svečanosti da sve Slovake koji žive na ovim prostorima ujedini.

- Misija svečanosti je da pod jednim krovom pokažemo kakvi smo, šta znamo, šta smo postigli i kuda idemo. Želim svima vama u sali i svim gledaocima, kao i učesnicima i posetiocima da sa ovogodišnjih svečanosti ponesu delić velike radosti i oduševljenja sa kojim smo ih mi organizatori pripremali - istakla je predsednica opštine Bački Petrovac.

Prisutnima su se obratili i ministarka kulture Slovačke Silvija Hroncova, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Dušanka Petrakova i predsednik Matice Slovačke u Srbiji Branislav Kuljik.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Narodne skupštine, članovi republičke i pokrajinske Vlade, predstavnici Ministarstva odbrane, ambasador Slovačke Republike u Srbiji Fedor Rosoha, kao i brojni gosti.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.08.2023
mp4 (540,07 MB)
Obraćanje ministra Vučevića
11.08.2023
mp4 (122,96 MB)
Svečanost