Министарство одбране Републике Србије
 
08.11.2022.

Посета генерал-мајора Лисе Бургон



Помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић састала се данас са вршиоцем дужности Команде за људске ресурсе Оружаних снага Канаде, уједно и руководиоцем Програма жене, мир, безбедност ОС Канаде генерал-мајором Лисом Бургон са којом је разговарала о положају жена у војсци. Теме данашњих разговора са представницима Сектора за људске ресурсе Министарства одбране, Универзитета одбране и Генералштаба биле су и Национални акциони план за родну равноправност, као и процес селекције и одабира кадета, те успешност и проблеми у руковођењу људским ресурсима.

Помоћник министра Катарина Томашевић истакла је да је Министарство одбране прихватило концепт родне равноправности као једно од својих стратешких опредељења и плански спроводи мере за повећање заступљености жена и њихово равноправно учешће у реализацији свих задатака. Она је додала да Министарство одбране тежи што бољим резултатима када је реч о родној перспективи као и томе да се жене у МО и ВС осећају суштински равноправно. Након разговора гости из Канаде упознали су се са радом Центра за психолошку селекцију Управе за кадрове.

Након састанка са представницима Сектора за људске ресурсе, генерал-мајор Бургон одржала је предавање на Универзитету одбране полазницима Командо-штабног усавршавања Школе националне одбране на тему достигнућа родне перспективе у Оружаним снагама  Канаде.  

Генерал Бургон ће сутра посетити и хеликоптерску јединицу Војске Србије на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, где имати прилику да се упозна са организацијом, наменом јединице и ангажовањем жена пилота хеликоптера, будући да је и сама стекла велико искуство обављајући ту дужност. У наставку активности предвиђени су разговори у Сектору за људске ресурсе у вези процеса селекције и одабира кадета.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА