Министарство одбране Републике Србије
 
08.08.2022.

Министар Стефановић обишао артиљеријске јединице у Краљеву опремљене модернизованим средствима



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас припаднике јединица Друге бригаде копнене војске које су размештене у касарни „Јован Курсула“ у Краљеву, где је присуствовао приказу новоуведених средстава наоружања и војне опреме. Министар је изразио задовољство обученошћу посада за рад на модернизованим средствима и подсетио на значај опремања наше војске срествима које развијају и производе наши институти и домаћа одбрамбена индустрија.

Министар је у краљевачкој касарни обишао припаднике 23. самоходно хаубичко-артиљеријског дивизиона и 25. артиљеријско-ракетног дивизиона за ПВД, који су опремљени усавршеним противавионским топовима 40 мм, модернизованим самоходним хаубицама 122 мм 2С1 и командно-оклопним транспортерима. Њега је дочекао командант Друге бригаде пуковник Синиша Сташевић који га је информисао о стању у бригади и задацима.

- Имали смо прилику данас да видимо како увежбане посаде наше војске поседају и нови „пасарс“ и модернизовану „гвоздику“ и јасно се види колико су унапређење и модернизација ових средстава довели до побољшања, пре свега, брзине заузимања свих положаја за ватрено дејство, а након тога и у мобилности и могућности да се након извршења задатка ова возила за врло кратко време нађу на некој следећој локацији – рекао је министар Стефановић.

Модернизацијом ових возила добили смо могућност да са истим бројем артиљераца у самоходним „гвоздикама“ и оних који су у трупној ПВО имамо већи број средстава која се користе.

- Задовољан сам и попуном ових јединица и обученошћу и то је оно што је кључна ствар - у претходном периоду смо интензивно радили на томе да се и војници и подофицири и официри максимално обучавају и спремају, тако да заиста у овим јединицама имамо искусан кадар који је спреман да брани своју Србију у сваком тренутку – рекао је министар Стефановић.

Он је указао и на значај сопственог развоја и производње за опремање наше војске.

- За нас је важно да се наше јединице опремају са што више производа наше домаће индустрије, на чијем развоју раде наш Војнотехнички и други институти и да дамо све од себе да са том домаћом памећу постижемо максимално могуће дејство и штитимо своју земљу. Хоћу још једном да се захвалим и команданту Друге бригаде и свим његовим сарадницима на томе што посвећено раде, што за њих нема ни лета, ни сунца, ни топлоте и што им је свима једино у срцу како да што боље заврше свој војнички задатак и како да што боље штите своју земљу – рекао је министар Стефановић.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.08.2022
mp4 (83,98 MB)
Обилазак
08.08.2022
mp4 (111,78 MB)
Изјава министра Стефановића