Министарство одбране Републике Србије
 
21.04.2022.

Век постојања и рада компаније „Телеоптик Жироскопи“



Поводом јубилеја, 100  година постојања и рада компаније „Телеоптик Жироскопи“, Министарство одбране доделило је Плакету том привредном друштву, коју је на данашњој свечаности помоћник министра одбране др Ненад Милорадовић уручио вршиоцу дужности директора Зорану Јарићу.

На данашњи дан 22. априла 1922. године, пре тачно једног века основана је „Прва југословенска фабрика за телефонију, оптику и прецизну механику” - садашњи „Телеоптик-Жироскопи” и представљала је зачетак потпуно нове индустријске гране на овим просторима - индустрије прецизне механике, као огранка металске индустрије.
 
Први успех забележен је у изради оптичких и прецизно механичких инструмената, а прави пробој на домаћем тржишту догодио се са развојем ваздушног саобраћаја. Интензиван напредак ваздухопловства директно је био условљен напретком домаће авио-индустрије када је само пет година од оснивања, почела производња инструмената и уређаја за ваздухопловство - обртомери, манометри, брзиномери и многи други.
 
Паралелно са овом производњом инструмената, фабрика је покренула просветну мисију, образујући квалификовани недостајући кадар за прецизно механичарски занат.
 
Успешно пословање подстакло је размишљања о промени назива предузећа када 1937. на тржиште излази под називом „Телеоптик“.
 
По окончању Другог светског рата „Телеоптик“ је стављен под војну контролу, а 1946. године је национализован. Асортиман је проширен  производњом алата за многе комплексне технолошке процесе, углавном за потребе војне индустрије и ЈНА.

Педесетих година 20. века основана је специјализована школа за образовање техничара за ваздухопловну индустрију, а током друге половине века „Телеоптик“ је непрекидно ширио своје производне капацитете. Наменски део „Телеоптик-Жироскопа“ је настао у оквиру фабричког комплекса и издвојен као засебно предузеће 1975. године. Ту је и данас седиште тог Друштва.
 
У истом периоду достиже и врхунац пословања када је тадашња држава уочила значај и потребу за производњом нових система наоружања, када се у „Телеоптику“ производе кључне компоненте за у то време најсавременије противоклопне и противваздухопловне ракете.
 
„Телеоптик“ је значајно утицао на развој Земуна у послератним годинама. Ширио је своје погоне, упошљавао велики број радника и школовао стручњаке.
 
У периоду после деведесетих предузеће је услед свеукупне кризе пролазило кроз тешка и изазовна времена која су оставила озбиљне  последице.
 
Преломни тренутак у модерној историји Друштва био је инвестиционо улагање 2017. године, када је Влада Републике Србије определила средства у износу од 6,8 милиона евра уз помоћ којих је извршена модернизација производних погона и лабораторија.
 
Захваљујући поменутим инвестицијама, „Телеоптик-Жироскопи“ сада располаже модерним машинама и технолошким поступцима. Најзначајнија промена која је проистекла из те модернизације је заокрет од програма класичне оптике ка оптоелектроници и новим технологијама и од претходно искључиво производно оријентисане, ка компанији која је успоставила сопствене истраживачко развојне капацитете, како би проширила свој производни програм и подржала актуелне потребе за модернизацијом Војске Србије у области најсавременијих технологија вођења, управљања, рачунара, глава за самонавођење, монитора, авионике, система за управљање ватром, сензорике.

„Телеоптик-Жироскопи“ за потребе Војске Србије производи оптичке, рефлексне и термалне нишане, а учествује у некима од најзначајнијих програма модернизације у оквиру којих производи нападно-навигациони систем за модернизовани авион Орао, оптоелектронски систем модернизованог БВП, опто-електронски рачунарски систем за модернизовану самоходну хаубицу 122 мм - Гвоздика, оптоелектронске системе за бродове Речне флотиле и учествује у модернизацији преносних ПВО система малог домета.
 
За потребе домаћег и иностраног тржишта производи нишанске  справе за минобацаче, пригушиваче, одсеке управљања и вођења са главама за самонавођење (ГСН) вођених ракета и низ других електронских и оптоелектронских компонената.
 
Захваљујући подршци Владе Републике Србије и Министарства одбране, који су препознали значај овог предузећа за даље унапређење способности Војске Србије у високо-технолошким областима које диктирају услови савременог бојишта,  као и напорима самог предузећа, „Телеоптик“ се враћа ка позицијама које је заузимао током најуспешнијег периода свог пословања, као глобално признати центар најсофистициранијих технологија без којих не може да се замисли наоружање последње генерације.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА