Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.04.2022.

Vek postojanja i rada kompanije „Teleoptik Žiroskopi“



Povodom jubileja, 100  godina postojanja i rada kompanije „Teleoptik Žiroskopi“, Ministarstvo odbrane dodelilo je Plaketu tom privrednom društvu, koju je na današnjoj svečanosti pomoćnik ministra odbrane dr Nenad Miloradović uručio vršiocu dužnosti direktora Zoranu Jariću.

Na današnji dan 22. aprila 1922. godine, pre tačno jednog veka osnovana je „Prva jugoslovenska fabrika za telefoniju, optiku i preciznu mehaniku” - sadašnji „Teleoptik-Žiroskopi” i predstavljala je začetak potpuno nove industrijske grane na ovim prostorima - industrije precizne mehanike, kao ogranka metalske industrije.
 
Prvi uspeh zabeležen je u izradi optičkih i precizno mehaničkih instrumenata, a pravi proboj na domaćem tržištu dogodio se sa razvojem vazdušnog saobraćaja. Intenzivan napredak vazduhoplovstva direktno je bio uslovljen napretkom domaće avio-industrije kada je samo pet godina od osnivanja, počela proizvodnja instrumenata i uređaja za vazduhoplovstvo - obrtomeri, manometri, brzinomeri i mnogi drugi.
 
Paralelno sa ovom proizvodnjom instrumenata, fabrika je pokrenula prosvetnu misiju, obrazujući kvalifikovani nedostajući kadar za precizno mehaničarski zanat.
 
Uspešno poslovanje podstaklo je razmišljanja o promeni naziva preduzeća kada 1937. na tržište izlazi pod nazivom „Teleoptik“.
 
Po okončanju Drugog svetskog rata „Teleoptik“ je stavljen pod vojnu kontrolu, a 1946. godine je nacionalizovan. Asortiman je proširen  proizvodnjom alata za mnoge kompleksne tehnološke procese, uglavnom za potrebe vojne industrije i JNA.

Pedesetih godina 20. veka osnovana je specijalizovana škola za obrazovanje tehničara za vazduhoplovnu industriju, a tokom druge polovine veka „Teleoptik“ je neprekidno širio svoje proizvodne kapacitete. Namenski deo „Teleoptik-Žiroskopa“ je nastao u okviru fabričkog kompleksa i izdvojen kao zasebno preduzeće 1975. godine. Tu je i danas sedište tog Društva.
 
U istom periodu dostiže i vrhunac poslovanja kada je tadašnja država uočila značaj i potrebu za proizvodnjom novih sistema naoružanja, kada se u „Teleoptiku“ proizvode ključne komponente za u to vreme najsavremenije protivoklopne i protivvazduhoplovne rakete.
 
„Teleoptik“ je značajno uticao na razvoj Zemuna u posleratnim godinama. Širio je svoje pogone, upošljavao veliki broj radnika i školovao stručnjake.
 
U periodu posle devedesetih preduzeće je usled sveukupne krize prolazilo kroz teška i izazovna vremena koja su ostavila ozbiljne  posledice.
 
Prelomni trenutak u modernoj istoriji Društva bio je investiciono ulaganje 2017. godine, kada je Vlada Republike Srbije opredelila sredstva u iznosu od 6,8 miliona evra uz pomoć kojih je izvršena modernizacija proizvodnih pogona i laboratorija.
 
Zahvaljujući pomenutim investicijama, „Teleoptik-Žiroskopi“ sada raspolaže modernim mašinama i tehnološkim postupcima. Najznačajnija promena koja je proistekla iz te modernizacije je zaokret od programa klasične optike ka optoelektronici i novim tehnologijama i od prethodno isključivo proizvodno orijentisane, ka kompaniji koja je uspostavila sopstvene istraživačko razvojne kapacitete, kako bi proširila svoj proizvodni program i podržala aktuelne potrebe za modernizacijom Vojske Srbije u oblasti najsavremenijih tehnologija vođenja, upravljanja, računara, glava za samonavođenje, monitora, avionike, sistema za upravljanje vatrom, senzorike.

„Teleoptik-Žiroskopi“ za potrebe Vojske Srbije proizvodi optičke, refleksne i termalne nišane, a učestvuje u nekima od najznačajnijih programa modernizacije u okviru kojih proizvodi napadno-navigacioni sistem za modernizovani avion Orao, optoelektronski sistem modernizovanog BVP, opto-elektronski računarski sistem za modernizovanu samohodnu haubicu 122 mm - Gvozdika, optoelektronske sisteme za brodove Rečne flotile i učestvuje u modernizaciji prenosnih PVO sistema malog dometa.
 
Za potrebe domaćeg i inostranog tržišta proizvodi nišanske  sprave za minobacače, prigušivače, odseke upravljanja i vođenja sa glavama za samonavođenje (GSN) vođenih raketa i niz drugih elektronskih i optoelektronskih komponenata.
 
Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije i Ministarstva odbrane, koji su prepoznali značaj ovog preduzeća za dalje unapređenje sposobnosti Vojske Srbije u visoko-tehnološkim oblastima koje diktiraju uslovi savremenog bojišta,  kao i naporima samog preduzeća, „Teleoptik“ se vraća ka pozicijama koje je zauzimao tokom najuspešnijeg perioda svog poslovanja, kao globalno priznati centar najsofisticiranijih tehnologija bez kojih ne može da se zamisli naoružanje poslednje generacije.
 
photoFOTOGALERIJA