Министарство одбране Републике Србије
 
23.03.2022.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије на обуци о родно одговорном буџетирању



Канцеларија УН Women у Републици Србији организовала је у сарадњи са Министарством одбране једнодневну обуку за припаднике организационих јединица Министарства одбране и Војске Србије под називом  „Родно одговорно буџетирање“.
 
Радионицу, која је одржана у Београду, отворила је помоћник за буџет и финансије Катарина Павичић и том приликом нагласила да је Министарство одбране међу првим  ресорима у Влади Републике Србије које је почело да примењује праксу родно одговорног буџетирања, као и да се према до сада оствареним резултатима у тој области нарочито истиче.
 
Павичић се захвалила организатору на обуци и изразила очекивање за да ће сарадња бити настављена и у наредном периоду. Она је истакла да едукација у области родно одговорног буџетирања има изузетан значај за Министарство одбране, као и да процес спровођења Националног акционог плана (НАП) за примену Резолуције 1325 Савета безбедности УН - „Жене, мир и безбедност” у Републици Србији представља један вид уградње механизама родно одговорног буџетирања који траје још од 2015. године.


 
Имајући у виду чињеницу да унутар МО и ВС и даље постоје отворена питања, пре свега у области родне анализе буџета, односно планирања, помоћник министра одбране за буџет и финансије исказала је наду да ће предметна обука допринети унапређењу знања и олакшати будућу имплементацију принципа родно одговорног буџетирања у поступак планирања и извршења буџета у МО и ВС.
 
Присутнима се у име Канцеларије УН Wоmen у Републици Србији обратила пројектна координаторка Оља Јанковић Лековић, која је истакла да је Министарство одбране од самог почетка укључено у реформу јавних финансија и представља пример добре праксе када је у питању родно одговорно буџетирање.
 
Она је нагласила да родно одговорно буџетирање не подразумева одвајање буџета на мушки и женски, већ да се родна перспектива узима у обзир у свим фазама од планирања буџета до његове реализације, а све у циљу разматрања различитих потреба како мушкараца тако и жена.
 
Обуку је водила експерт за увођење родне перспективе у јавним политикама Вишња Баћановић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА