Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.03.2022.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na obuci o rodno odgovornom budžetiranju



Kancelarija UN Women u Republici Srbiji organizovala je u saradnji sa Ministarstvom odbrane jednodnevnu obuku za pripadnike organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pod nazivom  „Rodno odgovorno budžetiranje“.
 
Radionicu, koja je održana u Beogradu, otvorila je pomoćnik za budžet i finansije Katarina Pavičić i tom prilikom naglasila da je Ministarstvo odbrane među prvim  resorima u Vladi Republike Srbije koje je počelo da primenjuje praksu rodno odgovornog budžetiranja, kao i da se prema do sada ostvarenim rezultatima u toj oblasti naročito ističe.
 
Pavičić se zahvalila organizatoru na obuci i izrazila očekivanje za da će saradnja biti nastavljena i u narednom periodu. Ona je istakla da edukacija u oblasti rodno odgovornog budžetiranja ima izuzetan značaj za Ministarstvo odbrane, kao i da proces sprovođenja Nacionalnog akcionog plana (NAP) za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN - „Žene, mir i bezbednost” u Republici Srbiji predstavlja jedan vid ugradnje mehanizama rodno odgovornog budžetiranja koji traje još od 2015. godine.


 
Imajući u vidu činjenicu da unutar MO i VS i dalje postoje otvorena pitanja, pre svega u oblasti rodne analize budžeta, odnosno planiranja, pomoćnik ministra odbrane za budžet i finansije iskazala je nadu da će predmetna obuka doprineti unapređenju znanja i olakšati buduću implementaciju principa rodno odgovornog budžetiranja u postupak planiranja i izvršenja budžeta u MO i VS.
 
Prisutnima se u ime Kancelarije UN Women u Republici Srbiji obratila projektna koordinatorka Olja Janković Leković, koja je istakla da je Ministarstvo odbrane od samog početka uključeno u reformu javnih finansija i predstavlja primer dobre prakse kada je u pitanju rodno odgovorno budžetiranje.
 
Ona je naglasila da rodno odgovorno budžetiranje ne podrazumeva odvajanje budžeta na muški i ženski, već da se rodna perspektiva uzima u obzir u svim fazama od planiranja budžeta do njegove realizacije, a sve u cilju razmatranja različitih potreba kako muškaraca tako i žena.
 
Obuku je vodila ekspert za uvođenje rodne perspektive u javnim politikama Višnja Baćanović.
 
photoFOTOGALERIJA