Министарство одбране Републике Србије
 
21.02.2022.

Учешће помоћника министра одбране на сајму у УАЕ



Делегација Министарства одбране, на позив организатора, посетила је највећи блискоисточни сајам беспосадних платформи и технологија „Умекс 2022“ који се одржава у главном граду Уједињених Арапских Емирата Абу Дабију. Манифестација је отпочела конференцијом у којој је као панелиста учествовао и на тему беспосадних платформи и технологија говорио помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић.
 
Конференција је била посвећена изазовима, трендовима и ризицима коришћења беспосадних платформи у четири оперативне равни - на мору, копну, ваздушном простору и космосу, а помоћник министра Милорадовић имао је излагање на панелу под називом "Беспосадни системи и четврта индустријска револуција: Како технологија обликује будуће способности".

Панелисти су се дотакли тема које обухватају технолошке, оперативне и етичке аспекте употребе беспосадних платформи. Између осталог, помоћник министра Милорадовић говорио је и о тренутним правцима развоја и концептуалних разматрања употребе оваквих система у  Министарству одбране и Војсци Србије.
 
- Беспосадни/роботизовани борбени системи који се сада развијају са аспекта својих функционалних карактеристика и примењених технологија могу се условно поделити у две основне категорије. Прву категорију чине мали, лагани, једноставни роботизовани борбени системи који су погодни за јефтину и масовну производњу и примену у "ројевима"  конципирани да савладају непријатељски одбрану не својим индивидуалним квалитетима већ, масовним нападом великог броја јединки са кординисаним кретањем управљаних вештачком интелигенцијом. Министарство одбране Републике Србије планира да у блиској будућности посвети значајну пажњу развоју и производњи оваквих система – рекао је помоћник министра Милорадовић.
 
Другу категорију, како је истакао, чине беспосадни/роботизовани борбени системи који копирају понашање "човека ратника" или посадних борбених платформи и који ће дејствовати интегрисани у формацијама борбених система са људском посадом који ће их контролисати, али ће поседовати потребни ниво аутономности.
 
- Оне стога морају имати знатно већи ниво индивидуалних борбених способности и морају да буду добро заштићени, високо мобилни и наоружани најновијом генерацијом оружних пакета да би били супериорнији од сличних система противника. Република Србија је већ направила одређене кораке у том правцу развојем и увођењем у употребу фамилије беспосадних/роботизованих борбених возила "Мали Милош" – рекао је помоћник министра Милорадовић.

Према његовим речима, тежња је да се у будућности ова категорија беспосадних/роботизованих борбених система сједини са вештачком интелигенцијом у мери у којој је то оперативно потребно, а вештачка интелигенција ће свакако бити примењена у командно-информационим системима на свим тактичким нивоима што ће омогућити извлачење максимума из будућих, па и садашњих, борбених формацијама опрењених комбинацијом борбених система са и без посаде и вишеструко увећање укупних борбених способности Војске у целини.
 
- Министарство одбране и наши истраживачки центри настоје да паралалено развијају будуће системе и концепте, али и да примењују реална искуства из скорашњих сукоба и да сваком будућем решењу приђемо здраворазумски – рекао је помоћник министра др Ненад Милорадовић у свом излагању.
 
На овом панелу учествовали су и комодор Мајкл Брасер, командант опитне јединице "Task Force 59" америчке морнарице која је искључиво наоружана поморским и роботизованим системима, директор лабораторије за роботику америчког Станфорд универзитета, професор Осама Катиб и професор Лакмал Сеневиратне, садашњи директор центра за аутономне роботичке системе Калифа универзитета, а претходно на позицији директора центра за роботику Краљевског колеџа у Лондону. Панелом је руководио, у својству модератора, Џон Николсон млађи, генарал са четири звездице у пензији, бивши командант свих НАТО снага у Афганистану, сада на позицији извршног директира Локид Мартина за Блиски исток.
 
Настављајући дугогодишње партнерство и сарадњу са Уједињеним Арапским Емиратима и компанијама наменске индустрије ове земље, Министарство одбране Републике Србије је једна од 26 делегација на петом по реду сајму "UMEX 2022" на коме ове године излажу 134 компаније, укључујући и компаније из Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА