Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.02.2022.

Učešće pomoćnika ministra odbrane na sajmu u UAE



Delegacija Ministarstva odbrane, na poziv organizatora, posetila je najveći bliskoistočni sajam besposadnih platformi i tehnologija „Umeks 2022“ koji se održava u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabiju. Manifestacija je otpočela konferencijom u kojoj je kao panelista učestvovao i na temu besposadnih platformi i tehnologija govorio pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.
 
Konferencija je bila posvećena izazovima, trendovima i rizicima korišćenja besposadnih platformi u četiri operativne ravni - na moru, kopnu, vazdušnom prostoru i kosmosu, a pomoćnik ministra Miloradović imao je izlaganje na panelu pod nazivom "Besposadni sistemi i četvrta industrijska revolucija: Kako tehnologija oblikuje buduće sposobnosti".

Panelisti su se dotakli tema koje obuhvataju tehnološke, operativne i etičke aspekte upotrebe besposadnih platformi. Između ostalog, pomoćnik ministra Miloradović govorio je i o trenutnim pravcima razvoja i konceptualnih razmatranja upotrebe ovakvih sistema u  Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.
 
- Besposadni/robotizovani borbeni sistemi koji se sada razvijaju sa aspekta svojih funkcionalnih karakteristika i primenjenih tehnologija mogu se uslovno podeliti u dve osnovne kategorije. Prvu kategoriju čine mali, lagani, jednostavni robotizovani borbeni sistemi koji su pogodni za jeftinu i masovnu proizvodnju i primenu u "rojevima"  koncipirani da savladaju neprijateljski odbranu ne svojim individualnim kvalitetima već, masovnim napadom velikog broja jedinki sa kordinisanim kretanjem upravljanih veštačkom inteligencijom. Ministarstvo odbrane Republike Srbije planira da u bliskoj budućnosti posveti značajnu pažnju razvoju i proizvodnji ovakvih sistema – rekao je pomoćnik ministra Miloradović.
 
Drugu kategoriju, kako je istakao, čine besposadni/robotizovani borbeni sistemi koji kopiraju ponašanje "čoveka ratnika" ili posadnih borbenih platformi i koji će dejstvovati integrisani u formacijama borbenih sistema sa ljudskom posadom koji će ih kontrolisati, ali će posedovati potrebni nivo autonomnosti.
 
- One stoga moraju imati znatno veći nivo individualnih borbenih sposobnosti i moraju da budu dobro zaštićeni, visoko mobilni i naoružani najnovijom generacijom oružnih paketa da bi bili superiorniji od sličnih sistema protivnika. Republika Srbija je već napravila određene korake u tom pravcu razvojem i uvođenjem u upotrebu familije besposadnih/robotizovanih borbenih vozila "Mali Miloš" – rekao je pomoćnik ministra Miloradović.

Prema njegovim rečima, težnja je da se u budućnosti ova kategorija besposadnih/robotizovanih borbenih sistema sjedini sa veštačkom inteligencijom u meri u kojoj je to operativno potrebno, a veštačka inteligencija će svakako biti primenjena u komandno-informacionim sistemima na svim taktičkim nivoima što će omogućiti izvlačenje maksimuma iz budućih, pa i sadašnjih, borbenih formacijama oprenjenih kombinacijom borbenih sistema sa i bez posade i višestruko uvećanje ukupnih borbenih sposobnosti Vojske u celini.
 
- Ministarstvo odbrane i naši istraživački centri nastoje da paralaleno razvijaju buduće sisteme i koncepte, ali i da primenjuju realna iskustva iz skorašnjih sukoba i da svakom budućem rešenju priđemo zdravorazumski – rekao je pomoćnik ministra dr Nenad Miloradović u svom izlaganju.
 
Na ovom panelu učestvovali su i komodor Majkl Braser, komandant opitne jedinice "Task Force 59" američke mornarice koja je isključivo naoružana pomorskim i robotizovanim sistemima, direktor laboratorije za robotiku američkog Stanford univerziteta, profesor Osama Katib i profesor Lakmal Seneviratne, sadašnji direktor centra za autonomne robotičke sisteme Kalifa univerziteta, a prethodno na poziciji direktora centra za robotiku Kraljevskog koledža u Londonu. Panelom je rukovodio, u svojstvu moderatora, Džon Nikolson mlađi, genaral sa četiri zvezdice u penziji, bivši komandant svih NATO snaga u Afganistanu, sada na poziciji izvršnog direktira Lokid Martina za Bliski istok.
 
Nastavljajući dugogodišnje partnerstvo i saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i kompanijama namenske industrije ove zemlje, Ministarstvo odbrane Republike Srbije je jedna od 26 delegacija na petom po redu sajmu "UMEX 2022" na kome ove godine izlažu 134 kompanije, uključujući i kompanije iz Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA