Министарство одбране Републике Србије
 
01.09.2020.

Отворена изложба „Британци и Други светски рат у Југославији“



Поводом 75 година од завршетка Другог светског рата, у Малој галерији Дома Војске у Београду отворена је изложба фотографија „Британци и Други светски рат у Југославији“, коју су, у сарадњи са Институтом за стратегијска истраживања Универзитета одбране и Управом за традицију, стандард и ветеране Министарства одбране, организовали Медија центар „Одбрана“ и Амбасада Уједињеног краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Београду.

Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, амбасадорка Уједињеног Краљевства Шан Маклауд, аутор изложбе изасланик одбране Уједињеног Краљевства пуковник Ник Илић, представници Министарства одбране и Војске Србије, директор Архива Југославије др Милан Терзић и љубитељи историје и фотографије.

Отварајући изложбу и поздрављајући госте у име министра одбране Александра Вулина, државни секретар Александар Живковић је истакао да српски народ памти допринос својих савезника у заједничкој борби против немачког окупатора на овим просторима.

– Изложба коју данас приређујемо доноси сведочанства о времену у коме су народи на овим просторима, заједно са савезницима, међу којима је, баш као и у Првом светском рату, била и Велика Британија, водили борбу за слободу. Изложба „Британци и Други светски рат у Југославији“, кроз поставку коју чини осам целина, доноси вредно сведочење посвећено жртвама српског народа, али и припадницима британских јединица као и свима који су подржавали борбу југословенских народа до коначне победе над фашизмом. Вечно сведочанство сарадње нашег и народа Уједињеног Краљевства су и гробови 471 морнара, војника и пилота на Ратном гробљу Комонвелта у Београду. У нади да је време ратног савезништва за нама, а да ће време које долази донети прилике за сарадњу и просперитет наших народа у области економије, културе и свега што улепшава свакодневицу данашњег човека, желим вам добродошлицу у здање Дома Војске Србије, које сведочи о српској војничкој слави и негује националну културу и традицију - рекао је отварајући изложбу државни секретар Александар Живковић. 

Амбасадорка Уједињеног Краљевства у Београду, Шан Маклауд истакла је у свом обраћању да „настоји да изгради још квалитетније и продуктивније билатералне односе између две земље, окренуте будућности на основама међусобног разумевања, поштовања и пријатељства, стеченог и кроз сарадњу у оба светска рата“.

- Изложба коју данас отварамо „Британци и Други светски рат у Југославији“, представља важан допринос том циљу – рекла је амбасадорка Маклауд.
Аутор изложбе посвећене жртвама српског народа, припадницима британских јединица за специјалне операције (SOE) и свима који су, током рата, пружали подршку југословенским народима у борби за ослобођење отаџбине, изасланик одбране Уједињеног Краљевства пуковник Ник Илић истакао је да је српски народ први у Европи устао против заједничког непријатеља и за то платио огромну цену, већу него амерички, француски и британски народи заједно.

– Влада Велике Британије од првог дана пружала је помоћ српским борцима, најпре Југословенској војсци у отаџбини којом је командовао пуковник, касније генерал Михајловић, а затим Народноослободилачкој војсци маршала Тита. Српски народ је, заједно са својим савезницима, први повео борбу против окупације, а заједно с њима борили су се и припадници Јединице за специјалне операције (SOE) од којих су седморица сахрањени у Београду. Ова изложба посвећена је њима - рекао је пуковник Ник Илић.

Изложба „Британци и Други светски рат у Југославији“ отворена је у Малој галерији Дома Војске Србије до 17. септембра од 11 до 19 часова.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.09.2020
mp4 (262,75 MB)
Изложба