Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.09.2020.

Otvorena izložba „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“



Povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, u Maloj galeriji Doma Vojske u Beogradu otvorena je izložba fotografija „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“, koju su, u saradnji sa Institutom za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane i Upravom za tradiciju, standard i veterane Ministarstva odbrane, organizovali Medija centar „Odbrana“ i Ambasada Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Beogradu.

Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Šan Maklaud, autor izložbe izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva pukovnik Nik Ilić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić i ljubitelji istorije i fotografije.

Otvarajući izložbu i pozdravljajući goste u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina, državni sekretar Aleksandar Živković je istakao da srpski narod pamti doprinos svojih saveznika u zajedničkoj borbi protiv nemačkog okupatora na ovim prostorima.

– Izložba koju danas priređujemo donosi svedočanstva o vremenu u kome su narodi na ovim prostorima, zajedno sa saveznicima, među kojima je, baš kao i u Prvom svetskom ratu, bila i Velika Britanija, vodili borbu za slobodu. Izložba „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“, kroz postavku koju čini osam celina, donosi vredno svedočenje posvećeno žrtvama srpskog naroda, ali i pripadnicima britanskih jedinica kao i svima koji su podržavali borbu jugoslovenskih naroda do konačne pobede nad fašizmom. Večno svedočanstvo saradnje našeg i naroda Ujedinjenog Kraljevstva su i grobovi 471 mornara, vojnika i pilota na Ratnom groblju Komonvelta u Beogradu. U nadi da je vreme ratnog savezništva za nama, a da će vreme koje dolazi doneti prilike za saradnju i prosperitet naših naroda u oblasti ekonomije, kulture i svega što ulepšava svakodnevicu današnjeg čoveka, želim vam dobrodošlicu u zdanje Doma Vojske Srbije, koje svedoči o srpskoj vojničkoj slavi i neguje nacionalnu kulturu i tradiciju - rekao je otvarajući izložbu državni sekretar Aleksandar Živković. 

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu, Šan Maklaud istakla je u svom obraćanju da „nastoji da izgradi još kvalitetnije i produktivnije bilateralne odnose između dve zemlje, okrenute budućnosti na osnovama međusobnog razumevanja, poštovanja i prijateljstva, stečenog i kroz saradnju u oba svetska rata“.

- Izložba koju danas otvaramo „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“, predstavlja važan doprinos tom cilju – rekla je ambasadorka Maklaud.
Autor izložbe posvećene žrtvama srpskog naroda, pripadnicima britanskih jedinica za specijalne operacije (SOE) i svima koji su, tokom rata, pružali podršku jugoslovenskim narodima u borbi za oslobođenje otadžbine, izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva pukovnik Nik Ilić istakao je da je srpski narod prvi u Evropi ustao protiv zajedničkog neprijatelja i za to platio ogromnu cenu, veću nego američki, francuski i britanski narodi zajedno.

– Vlada Velike Britanije od prvog dana pružala je pomoć srpskim borcima, najpre Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini kojom je komandovao pukovnik, kasnije general Mihajlović, a zatim Narodnooslobodilačkoj vojsci maršala Tita. Srpski narod je, zajedno sa svojim saveznicima, prvi poveo borbu protiv okupacije, a zajedno s njima borili su se i pripadnici Jedinice za specijalne operacije (SOE) od kojih su sedmorica sahranjeni u Beogradu. Ova izložba posvećena je njima - rekao je pukovnik Nik Ilić.

Izložba „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“ otvorena je u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije do 17. septembra od 11 do 19 časova.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.09.2020
mp4 (262,75 MB)
Izložba