Министарство одбране Републике Србије
 
06.11.2019.

У Србији се књиге не забрањују



Поводом изјаве комесара Савета Европе за људска права Дуње Мијатовић Министарство одбране изражава жаљење јер је уважена комесарка пропустила да се огласи када је ослобођен Насер Орић доказани убица Срба, баш као што није увидела потребу да осуди и тражи одговорност за изјаву Емира Суљагића директора Меморијалног центра Поточари у Сребреници у којој каже да је „Јасеновац четничка измишљотина“ и да су „Часни бошњаци из Ханџар дивизије пропустили прилику да реше четнике, зато нам је то остављено у аманет“.
  
Дубоко жалимо што Мијатовићева није осетила потребу да дође у Братунац и положи венац на гробове поклане српске деце или бар затражи да неко одговара за њихову смрт. Штета је што Дуња Мијатовић не тражи да се сазна ко је у Сребреници покушао да убије Александра Вучића или ко је лагао да се на Косову Шиптари трују једнонационалним отровом из Србије. 
 
Уместо да трага за истином Дуња Мијатовић напада Министарство одбране зато што се у Дому Војске расправљало о књизи коју није издало Министарство одбране. Сваки покушај другачијег виђења грађанског рата у БиХ је велики злочин ако долази од Срба. 
  
Министарство одбране на то неће пристати и зато је омогућило да аутор књиге и људи који су учествовали у истраживању читавог случаја изнесу свој став.
 
Срби су много пута били и још увек јесу жртве двоструких стандарда и често им се и судило и суди за туђе злочине. Србија неће забрањивати књиге, то је традиција неких других народа.
  
Поштованој комесарки предлажемо да пре него што донесе свој непорециви и непогрешиви суд ипак најпре прочита књигу о којој говори.