Министарство одбране Републике Србије
 
02.04.2019.

Министар Вулин за „Одбрану“ - Сачували смо право на борбу и наду



Војска је сачувала земљу. Њен отпор је био херојски, упоран, несаломив преко сваке наде. Да није било те борбе и таквог успеха свих бораца, Србија не би могла да буде самостална и слободна каква сада јесте, рекао је министар одбране Александар Вулин у интервјуу у априлском броју магазина „Одбрана“.
 
Повод за разговор главне и одговорне уреднице Драгане Марковић са министром Вулином је обележавање 20. годишњице одбране од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију. То је злочин који је извршен јавно и без кајања, оцењује Вулин тај непријатељски чин према Србији чије се „продужено дејство” и данас осећа.
 
НАТО агресија је постала део нашег свакодневног живота, не само као део сећања, каже Вулин. Њене последице су одредиле будућност Србије. Разрушена земља брзо је постала плен насиља и нереда, пљачкашке приватизације. Више од 250.000 Срба је пред силом напустило Косово и Метохију, без жеље међународне заједнице да испуни преузету обавезу о њиховом враћању на земљу са које су протерани. Планско урушавање војске, хапшење, пензионисање или отпуштање официра и подофицира који су ратовали, запуштање резервног састава, престанак улагања у опремљеност и обученост војске, све је то наставило процес рушења одбрамбене моћи земље и тамо где бомбардовање није успело, истиче министар одбране.
 
Он одбрану коју је Војска пружила 1999. године сматра херојском, а стратегија четири М – мобилност, маневар, маскирање и морал – показала се успешном и вредном проучавања. Војска није капитулирала после 78 дана рата са најмоћнијом коалицијом у историји ратовања, истиче Вулин, Кумановски споразум, ма како тежак био, изборен је отпором војске, а Резолуција 1244 не би била донета да није било војске која је опстала као сила.
 
Министар Вулин посебно наглашава свепрожимајуће јединство народа и његове војске, подсећајући да ни у једном рату који је Србија водила нико није могао да каже где почиње војска, а где престаје народ.
 
- Без обзира на сумње и дилеме које имамо сами о себи, о нашој снази и слабости, без обзира на то што се с правом понекад упитамо да ли смо достојни славних предака, у најтежим часовима Срби покажу своје најбоље и најлепше лице, истиче министар Вулин.
 
Период од 2000. до 2012. године, према његовим речима, карактеристичан је и по томе што је званична државна политика забрањивала да се НАТО агресија тако и назове, а било је готово забрањено обележавати годишњице и сећати се палих другова.
 
- Од 2012. године, када је Александар Вучић постао министар одбране, ствари се називају правим именом, Србија се не стиди своје борбе и не одриче се ниједног свог официра и војника. Едиција „Ратник” је наш начин да сакупимо сећања и искуства најистакнутијих команданата и да напишемо историју, да не допустимо да нам је пишу други, каже Вулин.
 
Он оцењује да данас Србија има добру и организовану војску, коју интензивно опрема у жељи да се превазиђе 12 година неулагања и њеног свесног урушавања. Низом мера чине се интензивни напори да припадници Војске имају добре услове рада и бољи живот.
 
Министар Вулин наводи да ново лице Војске чине и мировне мисије, које утичу на видљивост и престиж Србије у међународном окружењу, али говоре и о спремности војске.
 
- Ми смо војно неутрална земља. Одлучили смо се за најтежи и најчаснији пут. То значи да морамо бити спремни да се сами бранимо и одбранимо. Војна неутралност је тежак избор, али само нам она гарантује да ћемо бити изван сукоба великих и да нећемо морати по туђем наређењу другим народима да радимо оно што је рађено нама, каже министар Вулин.
 
У решавању косовског питања председник Вучић улаже огромне напоре да сачува мир и виталне интересе наше државе на простору Косова и Метохије, показујући храброст и вештину какву ниједан наш лидер није имао, сматра министар Вулин, наглашавајући да Војска Србије својом снагом гарантује да се наша реч слуша и да се никоме неће исплатити да посегне за насиљем.
 
- Српска национална стратегија је заустављање ширења „велике Албаније” и завршетак рада на решавању српског националног питања, каже Вулин и та два велика задатка треба да реши наша генерација, да их не оставимо као терет нашој деци. Он сматра да Срби морају успоставити чврсту границу према Шиптарима, а раздвајајући се од њих престаћемо да будемо талац њихове политике и жртва сталних инцидената и провокација на које не можемо да одговоримо како заслужују.
 
Време је да Срби почну да мисле на себе и само на себе, истиче министар Вулин, указујући притом да верност слободи није нешто што се прашта малобројним народима.
 
- Верујем у слободу, у право мог народа да бира како ће живети и право мог народа да има државу која ће бити у стању да га заштити од понављања геноцида из Првог и Другог светског рата, од нових Олуја и погрома. Верујем у социјалну правду и право човека да се бори за друштво равноправних, каже министар Вулин и наглашава да осећај дужности и верност идеалу слободе је вредност која чини Србе народом вредним трајања.
 
- Уморни смо од ратова, али никада нећемо бити уморни од слободе за коју смо се борили и за коју ћемо се борити. Срби не верују да је могуће живети без слободе, закључује министар одбране Александар Вулин у интервјуу у априлском броју магазина „Одбрана“, који са новом концепцијом и у новој опреми почиње да излази као месечник.