Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.04.2019.

Ministar Vulin za „Odbranu“ - Sačuvali smo pravo na borbu i nadu



Vojska je sačuvala zemlju. Njen otpor je bio herojski, uporan, nesalomiv preko svake nade. Da nije bilo te borbe i takvog uspeha svih boraca, Srbija ne bi mogla da bude samostalna i slobodna kakva sada jeste, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin u intervjuu u aprilskom broju magazina „Odbrana“.
 
Povod za razgovor glavne i odgovorne urednice Dragane Marković sa ministrom Vulinom je obeležavanje 20. godišnjice odbrane od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. To je zločin koji je izvršen javno i bez kajanja, ocenjuje Vulin taj neprijateljski čin prema Srbiji čije se „produženo dejstvo” i danas oseća.
 
NATO agresija je postala deo našeg svakodnevnog života, ne samo kao deo sećanja, kaže Vulin. Njene posledice su odredile budućnost Srbije. Razrušena zemlja brzo je postala plen nasilja i nereda, pljačkaške privatizacije. Više od 250.000 Srba je pred silom napustilo Kosovo i Metohiju, bez želje međunarodne zajednice da ispuni preuzetu obavezu o njihovom vraćanju na zemlju sa koje su proterani. Plansko urušavanje vojske, hapšenje, penzionisanje ili otpuštanje oficira i podoficira koji su ratovali, zapuštanje rezervnog sastava, prestanak ulaganja u opremljenost i obučenost vojske, sve je to nastavilo proces rušenja odbrambene moći zemlje i tamo gde bombardovanje nije uspelo, ističe ministar odbrane.
 
On odbranu koju je Vojska pružila 1999. godine smatra herojskom, a strategija četiri M – mobilnost, manevar, maskiranje i moral – pokazala se uspešnom i vrednom proučavanja. Vojska nije kapitulirala posle 78 dana rata sa najmoćnijom koalicijom u istoriji ratovanja, ističe Vulin, Kumanovski sporazum, ma kako težak bio, izboren je otporom vojske, a Rezolucija 1244 ne bi bila doneta da nije bilo vojske koja je opstala kao sila.
 
Ministar Vulin posebno naglašava sveprožimajuće jedinstvo naroda i njegove vojske, podsećajući da ni u jednom ratu koji je Srbija vodila niko nije mogao da kaže gde počinje vojska, a gde prestaje narod.
 
- Bez obzira na sumnje i dileme koje imamo sami o sebi, o našoj snazi i slabosti, bez obzira na to što se s pravom ponekad upitamo da li smo dostojni slavnih predaka, u najtežim časovima Srbi pokažu svoje najbolje i najlepše lice, ističe ministar Vulin.
 
Period od 2000. do 2012. godine, prema njegovim rečima, karakterističan je i po tome što je zvanična državna politika zabranjivala da se NATO agresija tako i nazove, a bilo je gotovo zabranjeno obeležavati godišnjice i sećati se palih drugova.
 
- Od 2012. godine, kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, stvari se nazivaju pravim imenom, Srbija se ne stidi svoje borbe i ne odriče se nijednog svog oficira i vojnika. Edicija „Ratnik” je naš način da sakupimo sećanja i iskustva najistaknutijih komandanata i da napišemo istoriju, da ne dopustimo da nam je pišu drugi, kaže Vulin.
 
On ocenjuje da danas Srbija ima dobru i organizovanu vojsku, koju intenzivno oprema u želji da se prevaziđe 12 godina neulaganja i njenog svesnog urušavanja. Nizom mera čine se intenzivni napori da pripadnici Vojske imaju dobre uslove rada i bolji život.
 
Ministar Vulin navodi da novo lice Vojske čine i mirovne misije, koje utiču na vidljivost i prestiž Srbije u međunarodnom okruženju, ali govore i o spremnosti vojske.
 
- Mi smo vojno neutralna zemlja. Odlučili smo se za najteži i najčasniji put. To znači da moramo biti spremni da se sami branimo i odbranimo. Vojna neutralnost je težak izbor, ali samo nam ona garantuje da ćemo biti izvan sukoba velikih i da nećemo morati po tuđem naređenju drugim narodima da radimo ono što je rađeno nama, kaže ministar Vulin.
 
U rešavanju kosovskog pitanja predsednik Vučić ulaže ogromne napore da sačuva mir i vitalne interese naše države na prostoru Kosova i Metohije, pokazujući hrabrost i veštinu kakvu nijedan naš lider nije imao, smatra ministar Vulin, naglašavajući da Vojska Srbije svojom snagom garantuje da se naša reč sluša i da se nikome neće isplatiti da posegne za nasiljem.
 
- Srpska nacionalna strategija je zaustavljanje širenja „velike Albanije” i završetak rada na rešavanju srpskog nacionalnog pitanja, kaže Vulin i ta dva velika zadatka treba da reši naša generacija, da ih ne ostavimo kao teret našoj deci. On smatra da Srbi moraju uspostaviti čvrstu granicu prema Šiptarima, a razdvajajući se od njih prestaćemo da budemo talac njihove politike i žrtva stalnih incidenata i provokacija na koje ne možemo da odgovorimo kako zaslužuju.
 
Vreme je da Srbi počnu da misle na sebe i samo na sebe, ističe ministar Vulin, ukazujući pritom da vernost slobodi nije nešto što se prašta malobrojnim narodima.
 
- Verujem u slobodu, u pravo mog naroda da bira kako će živeti i pravo mog naroda da ima državu koja će biti u stanju da ga zaštiti od ponavljanja genocida iz Prvog i Drugog svetskog rata, od novih Oluja i pogroma. Verujem u socijalnu pravdu i pravo čoveka da se bori za društvo ravnopravnih, kaže ministar Vulin i naglašava da osećaj dužnosti i vernost idealu slobode je vrednost koja čini Srbe narodom vrednim trajanja.
 
- Umorni smo od ratova, ali nikada nećemo biti umorni od slobode za koju smo se borili i za koju ćemo se boriti. Srbi ne veruju da je moguće živeti bez slobode, zaključuje ministar odbrane Aleksandar Vulin u intervjuu u aprilskom broju magazina „Odbrana“, koji sa novom koncepcijom i u novoj opremi počinje da izlazi kao mesečnik.