Министарство одбране Републике Србије
 
27.04.2018.

Скупштина Србије усвојила део предлога закона и одлука из области одбране



Посланици скупштине Србије данас су усвојили део предлога закона и одлука предвиђених дневним редом Четвртог редовног заседања.

Након подршке у начелу, подршку су и у целини добили предлози одлука о усвајању Годишњег плана употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2018. години и о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2018. години.

Такође, зелено светло, представници највишег законодавног тела, дали су и предлозима закона о потврђивању Меморандума о разумевању између Владе Србије и Владе Државе Израел у вези са војном, одбрамбеном и одбрамбено-индустријском сарадњом, и о потврђивању Меморандума о разумевању између Владе Србије и Владе Грчке о сарадњи у оквиру Атинског мултинационалног стратешко-поморског координационог центра.

Кад је реч о сету правних аката у области одбране, прихваћени су и Предлог закона о потврђивању Меморандума између Владе Србије и Владе Републике Српске о сарадњи у области ваздухопловства и онај о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Румуније о сарадњи у области одбране.

Дан за гласање о поменутим законским предлозима прошао је у знаку расправе о појединим решењима, у којој је учествовао и министар одбране Александар Вулин, који је истакао да ће држава сачувати контролу над компанијама из Одбрамбене индустрије Србије, јер страно улагање у њих може бити само до 49 одсто вредности капитала.

Додао је да није реч о приватизацији, већ докапитализацији и да држава остаје већински власник, а суштина је да технички унапредимо ту грану индрустрије јер оружје постаје све сложеније, навео је Вулин, нагласивши да улазак страног капитала неће довести до отпуштања радника, већ до нових запошљавања. Он је такође истакао да је у односу на 2012. годину у одбрамбеној индустрији Србије запослено 3.000 више људи, и она данас има далеко више посла.

Током дискусије министар Вулин је рекао и да је у време бивше власти укупно уништено 33.383  комада различитог наоружања, а да је НАТО, примера ради, током бомбардовања успео да уништи само 11 тенкова док је бивша власт уништила 200 тенкова Т-55 и 121 комад оклопних транспортера М-60.

Говорећи о томе колико се улагало у Војску Србије министар Вулин је истакао да је за капитално наоружавање и војну опрему од 2008. до 2012. године укупно уложено 55.932 хиљаде евра, а од 2013. до 2018. године 210.759.967 евра, или 3,7 пута више. Такође, како је истакао, у односу на претходну власт, опремљеност униформама је повећана 3,3 пута, а што се тиче чизама набавка је повећана пет и по пута. Повећана је и набавка хране за нашу резерву за преко 52 процента - истакао је Министар Вулин И додао да је реч о истини саопштеној језиком бројева и да су то необориве чињенице.

Говорећи о учешћу припадника наше војске у мировним мисијама, Вулин је рекао да та активност има и политичко-економски значај. Истакао је да се често одлази у земље које ће морати да се обнављају, па је добро имати контакте и позвати се на заслуге за успостављење мира када дође време за привреду.

Четврта седница Првог редовног заседања Скупштине Србије биће настављена расправом о амндманима у четвртак 3. маја.