Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.04.2018.

Skupština Srbije usvojila deo predloga zakona i odluka iz oblasti odbrane



Poslanici skupštine Srbije danas su usvojili deo predloga zakona i odluka predviđenih dnevnim redom Četvrtog redovnog zasedanja.

Nakon podrške u načelu, podršku su i u celini dobili predlozi odluka o usvajanju Godišnjeg plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2018. godini i o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u 2018. godini.

Takođe, zeleno svetlo, predstavnici najvišeg zakonodavnog tela, dali su i predlozima zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Države Izrael u vezi sa vojnom, odbrambenom i odbrambeno-industrijskom saradnjom, i o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Grčke o saradnji u okviru Atinskog multinacionalnog strateško-pomorskog koordinacionog centra.

Kad je reč o setu pravnih akata u oblasti odbrane, prihvaćeni su i Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma između Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske o saradnji u oblasti vazduhoplovstva i onaj o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rumunije o saradnji u oblasti odbrane.

Dan za glasanje o pomenutim zakonskim predlozima prošao je u znaku rasprave o pojedinim rešenjima, u kojoj je učestvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je istakao da će država sačuvati kontrolu nad kompanijama iz Odbrambene industrije Srbije, jer strano ulaganje u njih može biti samo do 49 odsto vrednosti kapitala.

Dodao je da nije reč o privatizaciji, već dokapitalizaciji i da država ostaje većinski vlasnik, a suština je da tehnički unapredimo tu granu indrustrije jer oružje postaje sve složenije, naveo je Vulin, naglasivši da ulazak stranog kapitala neće dovesti do otpuštanja radnika, već do novih zapošljavanja. On je takođe istakao da je u odnosu na 2012. godinu u odbrambenoj industriji Srbije zaposleno 3.000 više ljudi, i ona danas ima daleko više posla.

Tokom diskusije ministar Vulin je rekao i da je u vreme bivše vlasti ukupno uništeno 33.383  komada različitog naoružanja, a da je NATO, primera radi, tokom bombardovanja uspeo da uništi samo 11 tenkova dok je bivša vlast uništila 200 tenkova T-55 i 121 komad oklopnih transportera M-60.

Govoreći o tome koliko se ulagalo u Vojsku Srbije ministar Vulin je istakao da je za kapitalno naoružavanje i vojnu opremu od 2008. do 2012. godine ukupno uloženo 55.932 hiljade evra, a od 2013. do 2018. godine 210.759.967 evra, ili 3,7 puta više. Takođe, kako je istakao, u odnosu na prethodnu vlast, opremljenost uniformama je povećana 3,3 puta, a što se tiče čizama nabavka je povećana pet i po puta. Povećana je i nabavka hrane za našu rezervu za preko 52 procenta - istakao je Ministar Vulin I dodao da je reč o istini saopštenoj jezikom brojeva i da su to neoborive činjenice.

Govoreći o učešću pripadnika naše vojske u mirovnim misijama, Vulin je rekao da ta aktivnost ima i političko-ekonomski značaj. Istakao je da se često odlazi u zemlje koje će morati da se obnavljaju, pa je dobro imati kontakte i pozvati se na zasluge za uspostavljenje mira kada dođe vreme za privredu.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja Skupštine Srbije biće nastavljena raspravom o amndmanima u četvrtak 3. maja.