Министарство одбране Републике Србије
 
28.02.2017.

Конференција за медије министра одбране



Поводом учешћа представника српске наменске индустрије и Министарства одбране на 13. Међународној изложби наоружања и војне опреме IDEX 2017 у Абу Дабију, министар одбране Зоран Ђорђевић и в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић одржали су данас у београдском Дому Војске Србије конференцију за медије.

Сајам је био повод за осврт где је данас Наменска индустрија Србије и каква је њена визија развоја до 2020. године. Министар Ђорђевић је истакао да је презентација наше одбрамбене индустрије у Абу Дабију привукла велику пажњу јавности, али је била и веома значајна кад је реч о пројектима које планира Министарство одбране и Одбрамбена индустрија Србије.

– Оно што је важан услов развоја у тој области је и Закључак Владе Србије, који ускоро очекујемо, о конверзији дугова Наменске индустрије, чиме ће она, након много времена, бити у значајно бољој позицији – рекао је Ђорђевић и подсетио да све фабрике из те гране данас послују позитивно, да редовно сервисирају своје обавезе према држави и не дугују никоме, кад је реч о текућем пословању, већ је реч о дуговима насталим раније.  
Као још један од услова даљег развоја, по речима министра одбране, је и Закон о производњи наоружања и војне опреме, који ће ускоро бити у скупштинској процедури, а који ће донети многе новине.



– Једна од могућности које ће донети је и та да страни капитал може да уђе у нашу Наменску индустрију, уз механизме којима ће им бити онемогућено да буду већински власници – истакао је он и додао да већ постоји значајно интересовање страних инвеститора, кинеских, италијанских, као и компанија из Сједињених Америчких Држава и других земаља.

Министар је истакао да је у периоду за нама, на састанцима са председником Србије Томиславом Николићем, било речи о перспективама развоја Одбрамбене индустрије Србије, а да је, оно што следи, доношење стратешких одлука о њеној будућности.

– На јучерашњем састанку Савета за економски развој Србије, закључили смо да је наменска индустрија један од битнијих сегмената за развој националне економије и, у том смислу, анализирали кретања у тој области претходних година, шта је то што се догађа данас, а шта можемо очекујемо – рекао је министар одбране и додао да је то било неопходно да би се сагледало колико треба уложити у Наменску индустрију, како би у годинама пред нама била премашена цифра од милијарду долара извоза те гране.

Министар Ђорђевић је подсетио да је у годинама за нама извоз „Наменске“ износио 483 милиона долара, што треба анализирати у светлу чињенице да је 2012. године био 153 милиона, након чега је растао из године у годину, а да се у овој години очекује да износи око 510 милиона долара, уз допуну да, ако ниво улагања буде према очекивањима, претпоставка је да ће извоз у 2017. бити за 20 процената већи него 2016. године.

– Од председника Владе Републике Србије добили смо подршку за визију развоја Наменске индустрије, што је неопходно како бисмо могли на прави начин да промовишемо њене потенцијале у свету – рекао је министар.

Ђорђевић је истакао да се у наредном периоду очекује и раст запослености у Одбрамбеној индустрији, да је план за ову годину обезбедити нова 804 радна места, а да је у плану и да консолидовани ФАП Прибој буде део те гране, чиме би постао занимљивији инвеститорима, баш као Застава камиони и врањански Јумко.

Министар одбране је рекао да је у бруто додатој вредности за прошлу годину, Наменска индустрија Србије учествовала са 0,43 посто, а да је за ову годину планирано повећање на 0.45, док је у бруто домаћем производу учешће било 0.357 посто док је план за 2017. годину 0.371 проценат.
В.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, уз пројекцију снимака са 13. Међународне изложбе наоружања и војне опреме IDEX 2017 у Абу Дабију, представио је резултате нашег учешћа на тој манифестацији, као и актуелно стање Одбрамбене индустрије и њене правце развоја.

Говорећи о месту и улози Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране, он је подсетио и на историјат Одбрамбене индустрије код нас и њеном значају за националну економију.

– Визију развија одбрамбено-технолошка индустријска базе Србије, подржала је Влада, у јуну прошле године, а Министарство одбране израдило је и мапу пута развојних технологија које су од интереса за систем одбране.

Спомињући уговорене и очекиване послове те гране и Јавног предузећа „Југоимпорт СДПР“, Милорадовић је истакао да је од стране Министарства одбране у 2016. години дата сагласност на извозне дозволе за наоружања и војну опрему у укупној вредности од готово 933 милиона долара, а да је током ове године, тај износ већ премашио 162 милиона.

– Што се тиче инвестиција, у периоду од 2013- 2016. године, у привредним друштвима групације Одбрамбене индустрије Србије, сопственим средствима је реализовано око 83,2 милиона евра – рекао је Милорадовић и додао да је Влади предложено да се ове године инвестира 104 милиона евра, те, кад се тај инвестициони циклус заврши, очекује се да ће пораст укупног извозног потенцијала бити на нивоу од 72 посто у односу на садашњи ниво.

– Оно што је од кључног интереса за систем одбране јесте што ће тако бити унапређене оперативне способности Војске Србије, набавком најсавременијег наоружања и војне опреме домаће производње, и то по четири и по пута јефтинијој цени него да је из увоза, а биће унапређена и кадровска база у војној индустрији, уз додатни прилив средстава у буџет, по свим основама - истакао је в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе.

Милорадовић је говорио и о значају војно-економске сарадње за обезбеђивање одрживог развоја Одбрамбене индустрије, за шта је услов повећање извоза, које ће обезбедити инвестиције из сопствених средстава. Битан је и заједнички  развој нових технологија са оружаним снагама и министарствима одбране других земаља, како би се смањили трошкови, баш као и привлачење страних инвестиција.

Говорећи о Сајму у Абу Дабију, Милорадовић је подсетио да је евидентирано учешће 64 делегације и око 1235 фирми које производе наоружање и војну опрему, из 57 земаља, те да је било могуће сагледати главне производне трендове у тој области.

– Осим „Југоимпорта СДПР“, били су присутни Крушик, ППТ Наменска, Застава, Слобода, Трајал и други, и укупно су изложене 33 групе експоната, а премијерно су приказани нови пројекти Југоимпорта и Одбрамбене индустрије Србије – ново возило 4 пута 4 „милош,“ беспилотни хеликоптер „стршљен“ ракета „шумадија“, „лазар 3“ и остала средства која су привукла пажњу посетилаца. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.02.2017
Излагање министра Ђорђевића
28.02.2017
Излагање в.д. помоћника министра Милорадовића
28.02.2017
Одговори на новинарска питања