Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.02.2017.

Konferencija za medije ministra odbrane



Povodom učešća predstavnika srpske namenske industrije i Ministarstva odbrane na 13. Međunarodnoj izložbi naoružanja i vojne opreme IDEX 2017 u Abu Dabiju, ministar odbrane Zoran Đorđević i v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović održali su danas u beogradskom Domu Vojske Srbije konferenciju za medije.

Sajam je bio povod za osvrt gde je danas Namenska industrija Srbije i kakva je njena vizija razvoja do 2020. godine. Ministar Đorđević je istakao da je prezentacija naše odbrambene industrije u Abu Dabiju privukla veliku pažnju javnosti, ali je bila i veoma značajna kad je reč o projektima koje planira Ministarstvo odbrane i Odbrambena industrija Srbije.

– Ono što je važan uslov razvoja u toj oblasti je i Zaključak Vlade Srbije, koji uskoro očekujemo, o konverziji dugova Namenske industrije, čime će ona, nakon mnogo vremena, biti u značajno boljoj poziciji – rekao je Đorđević i podsetio da sve fabrike iz te grane danas posluju pozitivno, da redovno servisiraju svoje obaveze prema državi i ne duguju nikome, kad je reč o tekućem poslovanju, već je reč o dugovima nastalim ranije.  
Kao još jedan od uslova daljeg razvoja, po rečima ministra odbrane, je i Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, koji će uskoro biti u skupštinskoj proceduri, a koji će doneti mnoge novine.



– Jedna od mogućnosti koje će doneti je i ta da strani kapital može da uđe u našu Namensku industriju, uz mehanizme kojima će im biti onemogućeno da budu većinski vlasnici – istakao je on i dodao da već postoji značajno interesovanje stranih investitora, kineskih, italijanskih, kao i kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja.

Ministar je istakao da je u periodu za nama, na sastancima sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, bilo reči o perspektivama razvoja Odbrambene industrije Srbije, a da je, ono što sledi, donošenje strateških odluka o njenoj budućnosti.

– Na jučerašnjem sastanku Saveta za ekonomski razvoj Srbije, zaključili smo da je namenska industrija jedan od bitnijih segmenata za razvoj nacionalne ekonomije i, u tom smislu, analizirali kretanja u toj oblasti prethodnih godina, šta je to što se događa danas, a šta možemo očekujemo – rekao je ministar odbrane i dodao da je to bilo neophodno da bi se sagledalo koliko treba uložiti u Namensku industriju, kako bi u godinama pred nama bila premašena cifra od milijardu dolara izvoza te grane.

Ministar Đorđević je podsetio da je u godinama za nama izvoz „Namenske“ iznosio 483 miliona dolara, što treba analizirati u svetlu činjenice da je 2012. godine bio 153 miliona, nakon čega je rastao iz godine u godinu, a da se u ovoj godini očekuje da iznosi oko 510 miliona dolara, uz dopunu da, ako nivo ulaganja bude prema očekivanjima, pretpostavka je da će izvoz u 2017. biti za 20 procenata veći nego 2016. godine.

– Od predsednika Vlade Republike Srbije dobili smo podršku za viziju razvoja Namenske industrije, što je neophodno kako bismo mogli na pravi način da promovišemo njene potencijale u svetu – rekao je ministar.

Đorđević je istakao da se u narednom periodu očekuje i rast zaposlenosti u Odbrambenoj industriji, da je plan za ovu godinu obezbediti nova 804 radna mesta, a da je u planu i da konsolidovani FAP Priboj bude deo te grane, čime bi postao zanimljiviji investitorima, baš kao Zastava kamioni i vranjanski Jumko.

Ministar odbrane je rekao da je u bruto dodatoj vrednosti za prošlu godinu, Namenska industrija Srbije učestvovala sa 0,43 posto, a da je za ovu godinu planirano povećanje na 0.45, dok je u bruto domaćem proizvodu učešće bilo 0.357 posto dok je plan za 2017. godinu 0.371 procenat.
V.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, uz projekciju snimaka sa 13. Međunarodne izložbe naoružanja i vojne opreme IDEX 2017 u Abu Dabiju, predstavio je rezultate našeg učešća na toj manifestaciji, kao i aktuelno stanje Odbrambene industrije i njene pravce razvoja.

Govoreći o mestu i ulozi Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane, on je podsetio i na istorijat Odbrambene industrije kod nas i njenom značaju za nacionalnu ekonomiju.

– Viziju razvija odbrambeno-tehnološka industrijska baze Srbije, podržala je Vlada, u junu prošle godine, a Ministarstvo odbrane izradilo je i mapu puta razvojnih tehnologija koje su od interesa za sistem odbrane.

Spominjući ugovorene i očekivane poslove te grane i Javnog preduzeća „Jugoimport SDPR“, Miloradović je istakao da je od strane Ministarstva odbrane u 2016. godini data saglasnost na izvozne dozvole za naoružanja i vojnu opremu u ukupnoj vrednosti od gotovo 933 miliona dolara, a da je tokom ove godine, taj iznos već premašio 162 miliona.

– Što se tiče investicija, u periodu od 2013- 2016. godine, u privrednim društvima grupacije Odbrambene industrije Srbije, sopstvenim sredstvima je realizovano oko 83,2 miliona evra – rekao je Miloradović i dodao da je Vladi predloženo da se ove godine investira 104 miliona evra, te, kad se taj investicioni ciklus završi, očekuje se da će porast ukupnog izvoznog potencijala biti na nivou od 72 posto u odnosu na sadašnji nivo.

– Ono što je od ključnog interesa za sistem odbrane jeste što će tako biti unapređene operativne sposobnosti Vojske Srbije, nabavkom najsavremenijeg naoružanja i vojne opreme domaće proizvodnje, i to po četiri i po puta jeftinijoj ceni nego da je iz uvoza, a biće unapređena i kadrovska baza u vojnoj industriji, uz dodatni priliv sredstava u budžet, po svim osnovama - istakao je v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse.

Miloradović je govorio i o značaju vojno-ekonomske saradnje za obezbeđivanje održivog razvoja Odbrambene industrije, za šta je uslov povećanje izvoza, koje će obezbediti investicije iz sopstvenih sredstava. Bitan je i zajednički  razvoj novih tehnologija sa oružanim snagama i ministarstvima odbrane drugih zemalja, kako bi se smanjili troškovi, baš kao i privlačenje stranih investicija.

Govoreći o Sajmu u Abu Dabiju, Miloradović je podsetio da je evidentirano učešće 64 delegacije i oko 1235 firmi koje proizvode naoružanje i vojnu opremu, iz 57 zemalja, te da je bilo moguće sagledati glavne proizvodne trendove u toj oblasti.

– Osim „Jugoimporta SDPR“, bili su prisutni Krušik, PPT Namenska, Zastava, Sloboda, Trajal i drugi, i ukupno su izložene 33 grupe eksponata, a premijerno su prikazani novi projekti Jugoimporta i Odbrambene industrije Srbije – novo vozilo 4 puta 4 „miloš,“ bespilotni helikopter „stršljen“ raketa „šumadija“, „lazar 3“ i ostala sredstva koja su privukla pažnju posetilaca. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.02.2017
Izlaganje ministra Đorđevića
28.02.2017
Izlaganje v.d. pomoćnika ministra Miloradovića
28.02.2017
Odgovori na novinarska pitanja