Министарство одбране Републике Србије
 
31.01.2017.

Министар одбране са делегацијом Атлантског савета



Министар одбране Зоран Ђорђевић разговарао је са делегацијом Атлантског савета, коју је предводио извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон. Током састанка размењена су мишљења о политичко-безбедносној ситуацији у региону, са посебним освртом на миграторну кризу и сарадњу Републике Србије и НАТО у оквиру Програма Партнерство за мир.
 Министар одбране са делегацијом Атлантског савета
Министар Ђорђевић је истакао да је дугорочно опредељење Републике Србије да изграђује партнерске односе са Истоком и Западом, при чему настојимо да будемо препознати као поуздан, предвидив и одговоран партнер. За Републику Србију, учешће у активностима под окриљем Партнерства за мир, представља оптимални оквир за остварење безбедносних циљева и унапређење одбрамбених капацитета.
 
Ђорђевић је нагласио да Србија остаје војно неутрална држава, али да подржава европска и евроатлантска опредељења својих суседа. Истакао је да ће се Србија у односима са суседима и даље држати политике уздржавања, а сва отворена питања решавати на принципијелан начин уз пуно поштовање норми међународног права.
 
Иако није чланица ЕУ, већ само кандидат, Република Србија настоји да, као одговоран члан међународне заједнице, пружи адекватан одговор на актуелну миграторну кризу, без подизања зидова. Србија жели да буде део решења у европским оквирима, али првенствено водећи рачуна о сопственим националним интересима и њиховој заштити. Министар је у разговору посебно истакао да Министарство одбране и Војска Србије пружају снажну подршку на ублажавању последица миграторне кризе осталим државним органима.
 
Министар Ђорђевић је нагласио да регионална сарадња остаје један од кључних елемената наше спољнополитичке позиције, што показује и чињеница да је Република Србија, као главни фактор стабилности у региону, пуноправна чланица свих регионалних безбедносних иницијатива, изузев Америчко-јадранске повеље (А-5) у чијем раду учествује у својству посматрача.
 
Посебно је истакао да Резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244 и Војнотехнички споразум препознају искључиво КФОР као гаранта безбедности на простору Косова и Метохије и јединог партнера Војсци Србије у обезбеђивању административне линије и додао да одговорност за безбедност на простору Косова и Метохије КФОР не може пренети ни на коју другу институцију или организацију.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА