Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.01.2017.

Ministar odbrane sa delegacijom Atlantskog saveta



Ministar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je sa delegacijom Atlantskog saveta, koju je predvodio izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson. Tokom sastanka razmenjena su mišljenja o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na migratornu krizu i saradnju Republike Srbije i NATO u okviru Programa Partnerstvo za mir.
 Ministar odbrane sa delegacijom Atlantskog saveta
Ministar Đorđević je istakao da je dugoročno opredeljenje Republike Srbije da izgrađuje partnerske odnose sa Istokom i Zapadom, pri čemu nastojimo da budemo prepoznati kao pouzdan, predvidiv i odgovoran partner. Za Republiku Srbiju, učešće u aktivnostima pod okriljem Partnerstva za mir, predstavlja optimalni okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta.
 
Đorđević je naglasio da Srbija ostaje vojno neutralna država, ali da podržava evropska i evroatlantska opredeljenja svojih suseda. Istakao je da će se Srbija u odnosima sa susedima i dalje držati politike uzdržavanja, a sva otvorena pitanja rešavati na principijelan način uz puno poštovanje normi međunarodnog prava.
 
Iako nije članica EU, već samo kandidat, Republika Srbija nastoji da, kao odgovoran član međunarodne zajednice, pruži adekvatan odgovor na aktuelnu migratornu krizu, bez podizanja zidova. Srbija želi da bude deo rešenja u evropskim okvirima, ali prvenstveno vodeći računa o sopstvenim nacionalnim interesima i njihovoj zaštiti. Ministar je u razgovoru posebno istakao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pružaju snažnu podršku na ublažavanju posledica migratorne krize ostalim državnim organima.
 
Ministar Đorđević je naglasio da regionalna saradnja ostaje jedan od ključnih elemenata naše spoljnopolitičke pozicije, što pokazuje i činjenica da je Republika Srbija, kao glavni faktor stabilnosti u regionu, punopravna članica svih regionalnih bezbednosnih inicijativa, izuzev Američko-jadranske povelje (A-5) u čijem radu učestvuje u svojstvu posmatrača.
 
Posebno je istakao da Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Vojnotehnički sporazum prepoznaju isključivo KFOR kao garanta bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije i jedinog partnera Vojsci Srbije u obezbeđivanju administrativne linije i dodao da odgovornost za bezbednost na prostoru Kosova i Metohije KFOR ne može preneti ni na koju drugu instituciju ili organizaciju.
 
photoFOTOGALERIJA