Министарство одбране Републике Србије
 
24.01.2017.

Посета делегације израелског Меморијалног центра Војном архиву



Представници Меморијалног центра „Јад вашем“ из Јерусалима, предвођени амбасадорком Израела у Београду др Алоне Фишер-Кам, посетили су данас Војни архив ради договора о имплементацији Споразума о сарадњи потписаног пре годину дана.

Делегацију су чиниле Сара Пећанац, директорка Одељења за конзервацију и дигитализацију и Маша Јонин, директорка Одсека за архивску набавку Мемориалног центра, док су домаћине представљали директорка Института за стратегијска истраживања др Јованка Шарановић, заступник директора Војног архива, потпуковник Душко Милојевић и пензионисани пуковник, донедавни директор Војног архива, Миодраг Секуловић.


 
Током истраживања, које ће трајати наредне три до четири године, представницима Меморијалног центра биће омогућен приступ и скенирање архивске грађе која се односи на Холокауст на просторима бивше Југославије током Други светског рата, са тежиштем на документа о догађајима у Независној држави Хрватској.
 
- Реч је о обимној грађи, која броји више од 50 хиљада листова, од чега је део већ скенирао тим људи из Војног архива, док ће остатак обрађивати истраживачи Меморијалног центра „Јад вашем“ – рекао је заступник директора Војног архива, потпуковник Душко Милојевић, и додао да је циљ данашње посете дефинисање модалитета ангажовања истраживача и динамике процеса који дефинише споразум.
 
Поздраљајући госте, директорка Института за стратегијска истраживања др Јованка Шарановић је изразила задовољство због почетка реализације Споразума и најавила да ће Војни архив бити поуздан партнер израелским пријатељима, а да ће сарадња са наше стране почивати на три основне премисе – професионализам, поверење и одговорност.
 
Амбасадорка Израела у Београду др Алоне Фишер-Кам је рекла да је веома задовољна због почетка реализације истраживања и да се нада да ће прикупљена истраживачка грађа помоћи да се „попуне историјске рупе“ и склопи целовита слика Холокауста, великог страдања јеврејског народа крајем прве половине прошлог века.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА