Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.01.2017.

Poseta delegacije izraelskog Memorijalnog centra Vojnom arhivu



Predstavnici Memorijalnog centra „Jad vašem“ iz Jerusalima, predvođeni ambasadorkom Izraela u Beogradu dr Alone Fišer-Kam, posetili su danas Vojni arhiv radi dogovora o implementaciji Sporazuma o saradnji potpisanog pre godinu dana.

Delegaciju su činile Sara Pećanac, direktorka Odeljenja za konzervaciju i digitalizaciju i Maša Jonin, direktorka Odseka za arhivsku nabavku Memorialnog centra, dok su domaćine predstavljali direktorka Instituta za strategijska istraživanja dr Jovanka Šaranović, zastupnik direktora Vojnog arhiva, potpukovnik Duško Milojević i penzionisani pukovnik, donedavni direktor Vojnog arhiva, Miodrag Sekulović.


 
Tokom istraživanja, koje će trajati naredne tri do četiri godine, predstavnicima Memorijalnog centra biće omogućen pristup i skeniranje arhivske građe koja se odnosi na Holokaust na prostorima bivše Jugoslavije tokom Drugi svetskog rata, sa težištem na dokumenta o događajima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.
 
- Reč je o obimnoj građi, koja broji više od 50 hiljada listova, od čega je deo već skenirao tim ljudi iz Vojnog arhiva, dok će ostatak obrađivati istraživači Memorijalnog centra „Jad vašem“ – rekao je zastupnik direktora Vojnog arhiva, potpukovnik Duško Milojević, i dodao da je cilj današnje posete definisanje modaliteta angažovanja istraživača i dinamike procesa koji definiše sporazum.
 
Pozdraljajući goste, direktorka Instituta za strategijska istraživanja dr Jovanka Šaranović je izrazila zadovoljstvo zbog početka realizacije Sporazuma i najavila da će Vojni arhiv biti pouzdan partner izraelskim prijateljima, a da će saradnja sa naše strane počivati na tri osnovne premise – profesionalizam, poverenje i odgovornost.
 
Ambasadorka Izraela u Beogradu dr Alone Fišer-Kam je rekla da je veoma zadovoljna zbog početka realizacije istraživanja i da se nada da će prikupljena istraživačka građa pomoći da se „popune istorijske rupe“ i sklopi celovita slika Holokausta, velikog stradanja jevrejskog naroda krajem prve polovine prošlog veka.
 
photoFOTOGALERIJA