Министарство одбране Републике Србије
 
14.11.2016.

Државни секретар Нерић на састанку политичких директора министарстава одбране А5



Државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић учествовао је  састанку политичких директора министарстава одбране Америчко-јадранске повеље (А5) у Загребу.

Током састанка, на којем је разговарано о сарадњи А5 и одговору на актуелне безбедносне изазове, највише речи било је о борби против тероризма и проблему страних бораца. Током излагања, државни секретар Нерић је оценио да су кључни безбедносни изазови са којима се регион Југоисточне Европе суочава: мигрантска криза, борба против тероризма, феномен страних бораца, као и сиромаштво и економска неразвијеност као дугорочни извори укупне нестабилности региона. Такође, истакао је да је Република Србија заинтересована за сарадњу и заједнички одговор на савремене невојне претње безбедности, као и да све земље у региону треба да подстичу изградњу толерантног друштва које ће бити у стању да поштује и негује различите верске и етничке идентитете, али и право појединаца и група да не припадају ни једном од њих.

Државни секретар је нагласио да ће државе региона, јачањем међусобног поверења, сарадњом и бржим економским развојем, заједно учинити регион стабилнијим и безбеднијим за своје грађане. Република Србија је увек отворена за сарадњу јер сматра да редовни политички дијалог и стална размена информација о савременим безбедносним изазовима који погађају не само регион, већ и ширу међународну заједницу, представљају добар оквир за проналажење одговора на изазове на које нико појединачно данас не може да одговори.

Америчко-јадранска повеља је регионална безбедносна групација, међудржавно стратешко партнерство формирано на иницијативу САД, с циљем јачања регионалне безбедности и стабилности и бржег укључивања држава у европске и евроатлантске интеграције (НАТО). У наведеној регионалној иницијативи, Република Србија има статус посматрача, имајући у виду да А5 имплицира чланство у НАТО, што је у супротности са прокламованом политиком војне неутралности.