Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.11.2016.

Državni sekretar Nerić na sastanku političkih direktora ministarstava odbrane A5



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić učestvovao je  sastanku političkih direktora ministarstava odbrane Američko-jadranske povelje (A5) u Zagrebu.

Tokom sastanka, na kojem je razgovarano o saradnji A5 i odgovoru na aktuelne bezbednosne izazove, najviše reči bilo je o borbi protiv terorizma i problemu stranih boraca. Tokom izlaganja, državni sekretar Nerić je ocenio da su ključni bezbednosni izazovi sa kojima se region Jugoistočne Evrope suočava: migrantska kriza, borba protiv terorizma, fenomen stranih boraca, kao i siromaštvo i ekonomska nerazvijenost kao dugoročni izvori ukupne nestabilnosti regiona. Takođe, istakao je da je Republika Srbija zainteresovana za saradnju i zajednički odgovor na savremene nevojne pretnje bezbednosti, kao i da sve zemlje u regionu treba da podstiču izgradnju tolerantnog društva koje će biti u stanju da poštuje i neguje različite verske i etničke identitete, ali i pravo pojedinaca i grupa da ne pripadaju ni jednom od njih.

Državni sekretar je naglasio da će države regiona, jačanjem međusobnog poverenja, saradnjom i bržim ekonomskim razvojem, zajedno učiniti region stabilnijim i bezbednijim za svoje građane. Republika Srbija je uvek otvorena za saradnju jer smatra da redovni politički dijalog i stalna razmena informacija o savremenim bezbednosnim izazovima koji pogađaju ne samo region, već i širu međunarodnu zajednicu, predstavljaju dobar okvir za pronalaženje odgovora na izazove na koje niko pojedinačno danas ne može da odgovori.

Američko-jadranska povelja je regionalna bezbednosna grupacija, međudržavno strateško partnerstvo formirano na inicijativu SAD, s ciljem jačanja regionalne bezbednosti i stabilnosti i bržeg uključivanja država u evropske i evroatlantske integracije (NATO). U navedenoj regionalnoj inicijativi, Republika Srbija ima status posmatrača, imajući u vidu da A5 implicira članstvo u NATO, što je u suprotnosti sa proklamovanom politikom vojne neutralnosti.