Министарство одбране Републике Србије
 
03.11.2016.

Састанак Конференције националних директора за наоружање



Састанак Конференције националних директора за наоружање, у формату платформе интероперабилности, одржан је данас у Бриселу. Републику Србију на састанку је представљао начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе генерал-мајор Бојан Зрнић.
 
Састанак Конференције националних директора за наоружањеСастанком, на коме су учествовали представници 46 земаља, председавао је помоћник генералног секретара НАТО за инвестиције у одбрани Камил Гранд. Током састанка сагледан је рад Конференције националних директора за наоружање у 2016. години, приказан је напредак у раду група за наменске способности које се развијају у оквиру главних видовских група за наоружање, као и истакнут значај стандардизације
у процесу достизања интероперабилности између држава чланица НАТО и партнерских земаља. Посебна пажња током састанка посвећена је могућностима које пружа сарадња са комерцијалним сектором у домену изградње одбрамбених способности.

Присутнима се обратио и генерал-мајор Бојан Зрнић, који је презентовао капацитете Министарства одбране и одбрамбене индустрије Републике Србије у областима истраживања, развоја и производње, а који су од потенцијалног интереса за заједничке облике изградње способности и сарадње у мултинационалним пројектима.

На маргинама састанка, генерал Зрнић разговарао је са националним директорима држава чланица НАТО и партнера о савременим трендовима развоја и производње наоружања и војне опреме, као и о изазовима са којима се тај процес суочава.
 
Конференција националних директора за наоружање одговорна је за координацију заједничких активности унутар НАТО које се односе на истраживање, развој и производњу наоружања и војне опреме и отворена је за сарадњу са државама партнерима у складу са њиховим потребама и могућностима.