Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.11.2016.

Sastanak Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje



Sastanak Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje, u formatu platforme interoperabilnosti, održan je danas u Briselu. Republiku Srbiju na sastanku je predstavljao načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse general-major Bojan Zrnić.
 
Sastanak Konferencije nacionalnih direktora za naoružanjeSastankom, na kome su učestvovali predstavnici 46 zemalja, predsedavao je pomoćnik generalnog sekretara NATO za investicije u odbrani Kamil Grand. Tokom sastanka sagledan je rad Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje u 2016. godini, prikazan je napredak u radu grupa za namenske sposobnosti koje se razvijaju u okviru glavnih vidovskih grupa za naoružanje, kao i istaknut značaj standardizacije
u procesu dostizanja interoperabilnosti između država članica NATO i partnerskih zemalja. Posebna pažnja tokom sastanka posvećena je mogućnostima koje pruža saradnja sa komercijalnim sektorom u domenu izgradnje odbrambenih sposobnosti.

Prisutnima se obratio i general-major Bojan Zrnić, koji je prezentovao kapacitete Ministarstva odbrane i odbrambene industrije Republike Srbije u oblastima istraživanja, razvoja i proizvodnje, a koji su od potencijalnog interesa za zajedničke oblike izgradnje sposobnosti i saradnje u multinacionalnim projektima.

Na marginama sastanka, general Zrnić razgovarao je sa nacionalnim direktorima država članica NATO i partnera o savremenim trendovima razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme, kao i o izazovima sa kojima se taj proces suočava.
 
Konferencija nacionalnih direktora za naoružanje odgovorna je za koordinaciju zajedničkih aktivnosti unutar NATO koje se odnose na istraživanje, razvoj i proizvodnju naoružanja i vojne opreme i otvorena je za saradnju sa državama partnerima u skladu sa njihovim potrebama i mogućnostima.