Министарство одбране Републике Србије
 
12.10.2016.

Генерал Диковић на Сјангшан форуму у Кини




Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић учествује на 7. Сјангшан форуму, који се, у организацији Кинеске асоцијације за војну науку и Кинеског института за међународне стратегијске студије, одржава од 10. до 12. октобра у Пекингу.

Под темом Поспешење безбедносног дијалога и сарадње – изградња новог модела међународних односа, на 7. Сјангшан форуму су разматрани улога војски у глобалном руковођењу, заједничко управљање новим азијско-пацифичким безбедносним изазовима, сарадња у домену поморске безбедности и међународне терористичке претње и одговор на њих.

У оквиру прве пленарне сесије Улога војски у глобалном руковођењу, генерал Диковић је данас учесницима Форума говорио о овој теми из угла Министарства одбране и Војске Србије.

Уз оцену да војници и војне снаге имају велику одговорност у остваривању циљева у сфери безбедности, генерал Диковић је рекао да се постојећа криза у глобалном руковођењу може превазићи само дијалогом и уважавањем интереса различитих субјеката. Он је истакао да само јасна и транспарентна политика одбране омогућава развој одговарајућих комплементарних војних способности, уз оцену да је неопходна подела глобалне одговорности и заједнички одговор на транснационалне конфликте.

Подсећајући да се у 10 мировних операција Уједињених нација и Европске уније тренутно налазе 332 припадника Војске Србије – што нашу земљу чини највећим контрибутором мировних снага у региону – генерал Диковић је истакао да Србија улаже значајне напоре за очување мира и стабилности, са чим намерава да настави и убудуће.

Генерал Диковић је такође истакао да нас покренути талас миграција са подручја Блиског истока упозорава да је изузетно важно пронаћи адекватно решење и обезбедити функционално повезивање свих институција које су на било који начин укључене у поступање са мигрантима. Он је информисао да су у Р. Србији формирани мешовити тимови војске и полиције који контролишу државну границу у циљу спречавања илегалних прелазака и кријумчарења миграната. 

– Овде посебно истичем да је поступање снага војске и полиције према мигрантима базирано на поштовању људских права и неприкосновених права детета, права тражилаца азила, као и на другим законским решењима која регулишу ову област – нагласио је генерал Диковић.

Начелник Генералштаба Војске Србије је рекао да треба унапредити капацитете Уједињених нација за одговор на савремене безбедносне изазове и претње, истичући да УН и други безбедносни савези и иницијативе треба да буду организације од поверења, способне да повезују чланице, да међусобно сарађују и адекватно реагују.

Сјангшан форум је годишња платоформа за дијалог на високом нивоу о питањима безбедности и одбране у Азијско-пацифичком региону који заједнички организују Кинеска асоцијација за војну науку и Кинески институт за међународне стратегијске студије. Теме током пленарних сесија првог дана Форума односиле су се на одговор на нове безбедносне изазове у Азијско-пацифичком региону, затим сарадњу у домену поморске безбедности, међународне терористичке претње и борбу против тероризма, као и на поменуту улогу војске у глобалном руковођењу. Кључне поруке које су се могле чути готово од свих излагача биле су везане за неопходност унапређења сарадње на свим нивоима, дијалог као основни механизам сарадње, прилагођавање безбедносне архитектуре новим безбедносним изазовима, заједнички одговор на нарастајуће безбедносне претње и нужност размене информација и обавештајне сарадње.