Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.10.2016.

General Diković na Sjangšan forumu u Kini




Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković učestvuje na 7. Sjangšan forumu, koji se, u organizaciji Kineske asocijacije za vojnu nauku i Kineskog instituta za međunarodne strategijske studije, održava od 10. do 12. oktobra u Pekingu.

Pod temom Pospešenje bezbednosnog dijaloga i saradnje – izgradnja novog modela međunarodnih odnosa, na 7. Sjangšan forumu su razmatrani uloga vojski u globalnom rukovođenju, zajedničko upravljanje novim azijsko-pacifičkim bezbednosnim izazovima, saradnja u domenu pomorske bezbednosti i međunarodne terorističke pretnje i odgovor na njih.

U okviru prve plenarne sesije Uloga vojski u globalnom rukovođenju, general Diković je danas učesnicima Foruma govorio o ovoj temi iz ugla Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Uz ocenu da vojnici i vojne snage imaju veliku odgovornost u ostvarivanju ciljeva u sferi bezbednosti, general Diković je rekao da se postojeća kriza u globalnom rukovođenju može prevazići samo dijalogom i uvažavanjem interesa različitih subjekata. On je istakao da samo jasna i transparentna politika odbrane omogućava razvoj odgovarajućih komplementarnih vojnih sposobnosti, uz ocenu da je neophodna podela globalne odgovornosti i zajednički odgovor na transnacionalne konflikte.

Podsećajući da se u 10 mirovnih operacija Ujedinjenih nacija i Evropske unije trenutno nalaze 332 pripadnika Vojske Srbije – što našu zemlju čini najvećim kontributorom mirovnih snaga u regionu – general Diković je istakao da Srbija ulaže značajne napore za očuvanje mira i stabilnosti, sa čim namerava da nastavi i ubuduće.

General Diković je takođe istakao da nas pokrenuti talas migracija sa područja Bliskog istoka upozorava da je izuzetno važno pronaći adekvatno rešenje i obezbediti funkcionalno povezivanje svih institucija koje su na bilo koji način uključene u postupanje sa migrantima. On je informisao da su u R. Srbiji formirani mešoviti timovi vojske i policije koji kontrolišu državnu granicu u cilju sprečavanja ilegalnih prelazaka i krijumčarenja migranata. 

– Ovde posebno ističem da je postupanje snaga vojske i policije prema migrantima bazirano na poštovanju ljudskih prava i neprikosnovenih prava deteta, prava tražilaca azila, kao i na drugim zakonskim rešenjima koja regulišu ovu oblast – naglasio je general Diković.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je rekao da treba unaprediti kapacitete Ujedinjenih nacija za odgovor na savremene bezbednosne izazove i pretnje, ističući da UN i drugi bezbednosni savezi i inicijative treba da budu organizacije od poverenja, sposobne da povezuju članice, da međusobno sarađuju i adekvatno reaguju.

Sjangšan forum je godišnja platoforma za dijalog na visokom nivou o pitanjima bezbednosti i odbrane u Azijsko-pacifičkom regionu koji zajednički organizuju Kineska asocijacija za vojnu nauku i Kineski institut za međunarodne strategijske studije. Teme tokom plenarnih sesija prvog dana Foruma odnosile su se na odgovor na nove bezbednosne izazove u Azijsko-pacifičkom regionu, zatim saradnju u domenu pomorske bezbednosti, međunarodne terorističke pretnje i borbu protiv terorizma, kao i na pomenutu ulogu vojske u globalnom rukovođenju. Ključne poruke koje su se mogle čuti gotovo od svih izlagača bile su vezane za neophodnost unapređenja saradnje na svim nivoima, dijalog kao osnovni mehanizam saradnje, prilagođavanje bezbednosne arhitekture novim bezbednosnim izazovima, zajednički odgovor na narastajuće bezbednosne pretnje i nužnost razmene informacija i obaveštajne saradnje.