Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
30.12.2013.

Уништена авионска бомба заостала из Другог светског рата



 У Центру за испитивање средстава наоружања и војне опреме Техничког опитног центра у Никинцима данас је у 10 часова и 45 минута уништена неексплодирана авио-бомба заостала из Другог светског рата, која је 7. децембра пронађена и ископана у Будимској улици у Београду и у ноћи 7. на 8. децембар пренета у Никинце.

Уништењу бомбе присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, начелник Управе за планирање и развој Генералштаба генерал-мајор Душан Стојановић, представници ТОЦ-а, МУП-а и Републичког сеизмолошког завода.

У том јединственом послу, који се први пут изводи у Центру у Никинцима учествовали су припадници Управе за логистику Генералштаба Војске Србије, ТОЦ-а, 333. инжињеријског батаљона из састава Ваздухопловства и ПВО и представници Републичког сеизмолошког завода, који су поставили софистициране мерне уређаје на 50 и 500 метара и у два околна села (удаљена 5-6 км).

– Направљена је контролисана експлозија како се не би нанела штета било коме у околини полигона. Бомба је била укопана на дубини од четири метра, а кратер који је настао после њеног активирања био је пет метара дубине. Експлозив је постављен на прави начин око бомбе да се њено дејство усмери доле у земљу, а не са стране, тако да је штета минимална – изјавио је пуковник др Слободан Илић, директор Техничког опитног центра.

Надгледањем, постављањем бомбе и експлозива и стручним радом око уништења бомбе руководио је потпуковник Расим Цириковић из Управе за логистику ГШ ВС, а част да притисне дугме за активирање експлозива који је бомбу неутралисао имао је млади припадник ТОЦ-а поручник Синиша Гаћић.

– Како је реч о овој бомби СЦ-1000 херман, знао сам њену конструкцију и како и на који начин да је адекватно нападнемо. Бомба је иницирана тако што је експлозив постављен на три карактеристична места. Активирана је електронским путем. Деструкција је била потпуна. Реч је о контролисаној детонацији. Сматрам да је овај посао урађен професионално. Ова акција је резултат тимског рада – рекао је потпуковник Цириковић.

Уништена авио-бомба имала је 1.090 кг и временски упаљач са ознаком З15. Време активирања упаљача било је од 3 до 315 минута. У односу на укупну масу бомба је имала 57 одсто експлозивног пуњења, док данашње авио-бомбе имају око 40 одсто. У тој количини експлозива налази се око 60 одсто ТНТ и 40 одсто аматола. То значи, према НАТО стандардима, да је убојно дејство детонационог таласа за људе 170 м, ако би се активирала на површини, за путну инфраструктуру око 200 метара, а за објекте 400 метара. Бомба је бачена из немачког авиона „хенкел“, који је могао да понесе само једно такво убојно средство.

– Авио-бомба је уништена професионално и школски, рекао је начелник Генералштаба након успешног обављеног посла.

Додајмо и готово нечујно. То је потврдио и Владан Ковачевић из Републичког сеизмолошког завода који је рекао да мерни инструмент на удаљености од 500 метара није ништа регистровао.