Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
30.12.2013.

Uništena avionska bomba zaostala iz Drugog svetskog rata



 U Centru za ispitivanje sredstava naoružanja i vojne opreme Tehničkog opitnog centra u Nikincima danas je u 10 časova i 45 minuta uništena neeksplodirana avio-bomba zaostala iz Drugog svetskog rata, koja je 7. decembra pronađena i iskopana u Budimskoj ulici u Beogradu i u noći 7. na 8. decembar preneta u Nikince.

Uništenju bombe prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba general-major Dušan Stojanović, predstavnici TOC-a, MUP-a i Republičkog seizmološkog zavoda.

U tom jedinstvenom poslu, koji se prvi put izvodi u Centru u Nikincima učestvovali su pripadnici Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije, TOC-a, 333. inžinjerijskog bataljona iz sastava Vazduhoplovstva i PVO i predstavnici Republičkog seizmološkog zavoda, koji su postavili sofisticirane merne uređaje na 50 i 500 metara i u dva okolna sela (udaljena 5-6 km).

– Napravljena je kontrolisana eksplozija kako se ne bi nanela šteta bilo kome u okolini poligona. Bomba je bila ukopana na dubini od četiri metra, a krater koji je nastao posle njenog aktiviranja bio je pet metara dubine. Eksploziv je postavljen na pravi način oko bombe da se njeno dejstvo usmeri dole u zemlju, a ne sa strane, tako da je šteta minimalna – izjavio je pukovnik dr Slobodan Ilić, direktor Tehničkog opitnog centra.

Nadgledanjem, postavljanjem bombe i eksploziva i stručnim radom oko uništenja bombe rukovodio je potpukovnik Rasim Ciriković iz Uprave za logistiku GŠ VS, a čast da pritisne dugme za aktiviranje eksploziva koji je bombu neutralisao imao je mladi pripadnik TOC-a poručnik Siniša Gaćić.

– Kako je reč o ovoj bombi SC-1000 herman, znao sam njenu konstrukciju i kako i na koji način da je adekvatno napadnemo. Bomba je inicirana tako što je eksploziv postavljen na tri karakteristična mesta. Aktivirana je elektronskim putem. Destrukcija je bila potpuna. Reč je o kontrolisanoj detonaciji. Smatram da je ovaj posao urađen profesionalno. Ova akcija je rezultat timskog rada – rekao je potpukovnik Ciriković.

Uništena avio-bomba imala je 1.090 kg i vremenski upaljač sa oznakom Z15. Vreme aktiviranja upaljača bilo je od 3 do 315 minuta. U odnosu na ukupnu masu bomba je imala 57 odsto eksplozivnog punjenja, dok današnje avio-bombe imaju oko 40 odsto. U toj količini eksploziva nalazi se oko 60 odsto TNT i 40 odsto amatola. To znači, prema NATO standardima, da je ubojno dejstvo detonacionog talasa za ljude 170 m, ako bi se aktivirala na površini, za putnu infrastrukturu oko 200 metara, a za objekte 400 metara. Bomba je bačena iz nemačkog aviona „henkel“, koji je mogao da ponese samo jedno takvo ubojno sredstvo.

– Avio-bomba je uništena profesionalno i školski, rekao je načelnik Generalštaba nakon uspešnog obavljenog posla.

Dodajmo i gotovo nečujno. To je potvrdio i Vladan Kovačević iz Republičkog seizmološkog zavoda koji je rekao da merni instrument na udaljenosti od 500 metara nije ništa registrovao.