Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
12.06.2012.

Међународни симпозијум поводом сто година српског војног ваздухопловства



У Команди Ваздухопловства и противваздухопловне одбране у Земуну данас је почео Међународни научни симпозијум „100 година српског војног ваздухопловства“.

Отварајући скуп, командант ВиПВО генерал-мајор Ранко Живак је истакао да се 2012. може прогласити годином српског војног ваздухопловства, али и годином поноса, јер је наша земља једна од ретких у свету која обележава тако важан јубилеј.

- Ретке су генерације које имају срећну околност и привилегију да организују и учествују у прослави стогодишњег јубилеја. Управо због тога, имамо част да тако значајан јубилеј обележимо на достојан начин, а истовремено и двоструку обавезу према многобројним генерацијама ваздухопловаца који су у развој српског војног ваздухопловства уградили своје знање и енергију, а неки и своје животе, тако и према будућим генерацијама – нагласио је генерал Живак најављујући активности које ће бити организоване у оквиру прославе века српског војног ваздухопловства, издвајајући међународни aеромитинг који ће се одржати 2. септембра на аеродрому Батајница.

Осврћући се на век за нама, он је подсетио на најважније моменте у развоју војне авијације на овим просторима, истичући да је Србија била једна од првих земаља које су схватале значај ваздушног простора и ваздухопловства за вођење рата.

Изражавајући задовољство учешћем у важном јубилеју, начелница Одељења за историју војног ваздухопловства Министарства одбране Француске Мари Катрин Вилату рекла је да ће током скупа говорити о француском учешћу и значају за почетне фазе развоја српског ваздухопловства.

Циљ дводневног симпозијума јесте да заинтересовани страни и домаћи аутори - историчари, инжењери - конструктори, пилоти, команданти, професори, техничари, лекари ваздухопловне медицине и новинари из области војног ваздухопловства, током две сесије, осветле поједине сегменте, периоде и догађаје из богате историје српског војног ваздухопловства.