Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
12.06.2012.

Međunarodni simpozijum povodom sto godina srpskog vojnog vazduhoplovstva



U Komandi Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u Zemunu danas je počeo Međunarodni naučni simpozijum „100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva“.

Otvarajući skup, komandant ViPVO general-major Ranko Živak je istakao da se 2012. može proglasiti godinom srpskog vojnog vazduhoplovstva, ali i godinom ponosa, jer je naša zemlja jedna od retkih u svetu koja obeležava tako važan jubilej.

- Retke su generacije koje imaju srećnu okolnost i privilegiju da organizuju i učestvuju u proslavi stogodišnjeg jubileja. Upravo zbog toga, imamo čast da tako značajan jubilej obeležimo na dostojan način, a istovremeno i dvostruku obavezu prema mnogobrojnim generacijama vazduhoplovaca koji su u razvoj srpskog vojnog vazduhoplovstva ugradili svoje znanje i energiju, a neki i svoje živote, tako i prema budućim generacijama – naglasio je general Živak najavljujući aktivnosti koje će biti organizovane u okviru proslave veka srpskog vojnog vazduhoplovstva, izdvajajući međunarodni aeromiting koji će se održati 2. septembra na aerodromu Batajnica.

Osvrćući se na vek za nama, on je podsetio na najvažnije momente u razvoju vojne avijacije na ovim prostorima, ističući da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koje su shvatale značaj vazdušnog prostora i vazduhoplovstva za vođenje rata.

Izražavajući zadovoljstvo učešćem u važnom jubileju, načelnica Odeljenja za istoriju vojnog vazduhoplovstva Ministarstva odbrane Francuske Mari Katrin Vilatu rekla je da će tokom skupa govoriti o francuskom učešću i značaju za početne faze razvoja srpskog vazduhoplovstva.

Cilj dvodnevnog simpozijuma jeste da zainteresovani strani i domaći autori - istoričari, inženjeri - konstruktori, piloti, komandanti, profesori, tehničari, lekari vazduhoplovne medicine i novinari iz oblasti vojnog vazduhoplovstva, tokom dve sesije, osvetle pojedine segmente, periode i događaje iz bogate istorije srpskog vojnog vazduhoplovstva.